Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor TvZ bezocht: Net even te veel? Intoxicaties in de acute en intensieve zorg

Op: 15 maart 2012
Door: Symona Bout, kinderverpleegkundige Hofpoort ziekenhuis Woerden

 

Het WES Rotterdam symposium van 2012 stond in het teken van intoxicaties en de gevolgen voor patiënten in een acute en/of intensieve setting. Nieuw onderdeel waren de posterpresentatie waarbij verpleegkundigen hun onderzoeksresultaten presenteerden.

De belangrijkste leerpunten:

 • Er zullen altijd drugs in omloop zijn, wel of niet gelegaliseerd. Wat de ene dag verboden is, wordt de andere dag moleculair nagemaakt, of komt via internet uit het buitenland als badzout of zeep in Nederland. Dit wordt via het Trimbos Instituut goed beschreven en gevolgd.
 • GHB gebruik is de laatste 5 jaar erg toegenomen. Hoe je het maakt is op internet te vinden.
 • Nieuw voor vele SEH verpleegkundigen was dat je na het gebruik van cocaïne geen betablokkers in een acute setting moet geven, dit geeft coronairspasme, aldus cardioloog i.o. Lipton van het Erasmus MC Rotterdam.
 • Routinemedicatie als Furadantine kan veel schade toebrengen bij een allergische reactie. Zo erg dat een patiënt zelfs aan de ECMO (kunstlong, red.) terecht komt. Wanneer de patiënt een ECMO-behandeling krijgt vanwege TEN (Tox. epidermale necrolysis), wordt hij als een brandwondpatiënt behandeld en is de samenwerking tussen specialistisch centrum brandwonden en specialistisch centrum ECMO niet onmogelijk, en zelfs toekomstmuziek. 

Jongeren met alcoholintoxicaties

 • M. de Visser kinderpsycholoog te Delft heeft via het VMS de taak om nazorg uit te rollen over ziekenhuizen via geprotocoleerde interventies gebaseerd op motiverende gespreksvoering.
 • Multidisciplinaire richtlijnen bij stoornissen in het gebruik van alcohol zijn in 2009 gepubliceerd.
 • Een jongere zuipt zich niet bewust in coma en de ouders zijn zich niet bewust van slechte opvoeding, omdat hun zoon / dochter net even die ene keer in het ziekenhuis terecht is gekomen.
 • Het puberbrein groeit nog tot 23 jaar. Alcohol haakt in de hersenen niet aan, omdat receptoren nog niet voldoende zijn aangemaakt. Jongeren worden makkelijker seksueel actief door ontremming en lager inschatten van risico’s.
 • Kennis geeft verantwoordelijkheid. Het idee dat wanneer je het verbiedt, ze stiekem gaan drinken, snijdt geen hout. Het is kindermishandeling als je een jongere onder de 18 jaar laat drinken.

 Leverziekten

 • Dr. Geert Bezemer MDL arts Erasmus MC Rotterdam vertelde dat een paracetamol-overdosis 11% is van de leverziekten uitmaakt. Persoonlijk vond ik dat een grote groep.
 • Een overdosis paracetamol geeft leververval waardoor de ontgifting uitvalt, de glucosehuishouding instort en de immuniteit afneemt. Fluimicil is daar het antidotum voor.

 Intoxicaties bij kinderen

 • Bij dubieuze presentatie van kinderen op de SEH, net zolang zoeken tot je de oorzaak vindt van de klachten van het kind. Bij niet pluis gevoel altijd opname om verder onderzoek en observatie mogelijk te maken. Kim Horsnell fellowintensivist IC kinderen, had een goed voorbeeld: een casus van een baby van 10 maand oud met onverklaarbare bloedneus, hoge koorts doordat het Tramal had gekregen, die was bedoeld voor vader zijn rugpijn.

 Eigen veiligheid

 • De ABC zit er goed in bij de opvang van een patient met een intoxicatie, maar vergeten wordt wel dat de eigen veiligheid bovenaan staat. Denk hierbij aan braaksel van de patiënt, uitademing en ook de transpiratie. Hier kunnen de schadelijke stoffen ook in zitten! (Drs Jansen SEH arts Erasmus MC Rotterdam).

Zwangeren en alcohol

 • De drug die de meeste schade aanbrengt bij baby´s is alcohol. Barbara Sibbles, kinderarts in Erasmus MC Rotterdam, vertelde over de NAS en FAS baby. Dat 35-50% van de zwangeren wel eens alcohol drinkt tijdens de zwangerschap verbaasde mij.
 • De gevolgen van alcoholgebruik worden nu beter in kaart gebracht doordat er een grote groep zwangeren gevolgd gaat worden in Rotterdam. Er wordt ook gekeken naar de gevolgen op de lange termijn, zoals concentratiestoornissen op 4- tot 5-jarige leeftijd.
 • Binnenkort ook in Nederland: de meconium test. Daarmee kan achterhaald worden wat er gedronken is de laatste maanden van de zwangerschap. Deze is nog niet betrouwbaar genoeg. En wettelijk en juridisch is er nog een inhaalslag te maken. Nu hebben we alleen nog maar een blaastest, maar in Canada zijn ze verder. In Nederland zie je nu al meer voorlopige onder toezichtstelling.
 • Hulpverlening voor de geboorte wordt gegeven via meldpunt Bouwman verslavingszorg zwangeren. Hier is veel samenwerking tussen eerste lijn en tweede lijn: huisarts verloskundige, ggz en Burojeugdzorg, kinderarts en gyneacoloog.

 

 http://www.wes-rotterdam.nl/2012.html

 

Ook voor TvZ een congres of symposium bezoeken? Kijk voor welk evenement er een kaartje beschikbaar is

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.