Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor TvZ bezocht: Zorg voor patiënten en cliënten met angsten en depressies

congres zorg voor patienten en clienten met angs en depressies

op: 12 oktober 2012
door:Jacqueline Haver

Op het programma stonden zes boeiende sprekers en daarna twee interactieve workshops. In elk onderdeel zaten elementen die me troffen. Aan het eind van de dag ging ik tevreden naar de trein met een vol schrift en hoofd. Naast de interessante onderwerpen die de sprekers brachten, was het heel inspirerend om praktijkervaringen te delen met collega’s uit de thuiszorg, ROC’s en hogescholen, verpleeg- en verzorgingshuizen en algemene ziekenhuizen.

 

De onderwerpen die aan bod kwamen:
–  depressie en angst herkennen in de algemene zorg;
–  somatiek en depressie: ‘de kip of het ei’;
–  angststoornis en alcoholmisbruik;
–  depressieve klachten en angstklachten bij ouderen;
–  suïcidepreventie;
–  online behandeling voor depressie en angststoornissen.

 

Wat me opviel…
–  activeren is belangrijk
Dat dit belangrijk is, is geen nieuws. In de praktijk is het regelmatig een hele toer om cliënten te activeren. De mitsen en maren lijken onuitputtelijk. Er is creativiteit nodig om juist iets te vinden dat de vicieuze cirkel doorbreekt. Daarna volhouden als team en genieten van de successen die bereikt worden.
–  er zijn vele interventiemogelijkheden
De cliënt kan zelfmanagement toepassen, al dan niet met e-health. Voor elke verpleegkundige (ongeacht setting) betekent dit vooral actief luisteren, psycho-educatie en vermijding tegengaan.
–  samenwerking is cruciaal
Zowel om te komen tot een goede analyse (bijv. bio-psychosociaal model of  functie-analyse) als om de stappen in ‘stepped-care’ goed te zetten.
–  angst en depressie hoort niet bij ouderdom
Depressie en eenzaamheid komt niet vaker voor bij ouderen.  De presentatie van klachten is wel vaak anders.  Er is dan ook op hogere leeftijd een groter risico op onderbehandeling. Terwijl resultaten net zo goed (of slecht) zijn als bij jongere volwassenen.
–  e-health is geen toekomst meer…
Collega’s uit de thuiszorg hadden direct cliënten voor ogen die gebaat (kunnen) zijn bij deze 7×24, laagdrempelige en vaak gestructureerde zorg. Het draagt bij aan zelfredzaamheid als de cliënt  succes aan zichzelf toekent, daarnaast ligt er meer regie bij de cliënt in zijn/haar geluk & gezondheid. Er zijn inmiddels veel generieke modules die in allerlei trajecten ingezet kunnen worden.

 

Jacqueline Haver, hoofd Emergis – Ouderenpsy. CV afd. langdurige behandeling, voortgezette behandeling, Ferleman en Hostel Middelburg

 

Het congres ‘Zorg voor patiënten en cliënten met angsten en depressies’ werd georganiseerd door MetZorg.

 

Ook voor TvZ een congres of symposium bezoeken? Kijk voor welk evenement er een kaartje beschikbaar is

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.