Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Voorbehouden handelingen

Uit onderzoek van Jolanda de Bie blijkt dat veel verpleegkundigen voorbehouden handelingen uitvoeren zonder directe opdracht van de arts. Volgens de Wet BIG is dit strafbaar.

Toch lijkt er in de praktijk verwarring te zijn over de wettelijke grenzen van de verpleegkundige bevoegdheden. Neem jij de juiste beslissingen? Lees de casussen en bekijk het antwoord in de PDF’s.

Casus 1
Een patiënt meldt zich op een SEH-afdeling met een snijwond in zijn wijsvinger. De SEH-verpleegkundige, die al tien jaar op deze afdeling werkzaam is, besluit zelf de wond met drie hechtingen te sluiten. Mag dat?

Casus 2
Een verpleegkundige wil beoordelen hoever de baring van een bevallende vrouw is gevorderd en verricht een vaginaal toucher. Mag dat?

Casus 3
Een 48-jarige man heeft na een tympanoplastiek 24 uur bedrust. De man heeft acht uur na de operatie, ondanks veel aandrang, nog niet geplast. De verpleegkundige constateert een overloopblaas en besluit een blaaskatheter in te brengen. Mag dat?

Casus 4
Een huisarts laat de praktijkverpleegkundige die al vijftien jaar bij hem in dienst is de herhaalrecepten uitschrijven en ondertekenen. Postoperatief heeft een patiënt 500 mg paracetamol/4 uur voorgeschreven gekregen. De patiënt klaagt over pijn en de verpleegkundige besluit de dosering te verdubbelen. De huisarts weet dat de verpleegkundige bekwaam is, maar is ze ook bevoegd?

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.