Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorkom rugklachten door dichtbij de cliënt te werken

Veel verzorgenden en verpleegkundigen hebben lichamelijke klachten doordat ze een verkeerde werkhouding hebben. Fysiotherapeut Tinie Hake geeft drie handige tips.
Voorkom rugklachten door dichtbij de cliënt te werken
  • Werk dicht bij je lichaam, zo zorg je voor zo min mogelijk belasting. Wanneer dit niet mogelijk is, en je ‘reikbewegingen’ moet gaan maken (hierbij komen je ellebogen los van je romp) let dan op hoe je voeten staan. Wanneer je vanuit spreidstand reikt (voeten naast elkaar, met wat ruimte ertussen), word je rug enorm belast. Ga daarom in de ‘schedestand’ staan. Hierbij sta je met één been voor en één been achter (loopstand), waarbij je meer op je voorste been steunt.
  • Nodig de cliënt uit tot bewegen en wacht tot hij op jouw uitnodiging ingaat. Je kunt de neiging hebben om te gaan trekken, maar dat levert vaak in eerste instantie weerstand bij de cliënt op. Een goede uitnodiging is zonder dwang, wat betekent dat de cliënt de vrije keus heeft om er wel of niet op in te gaan. Zo spreek je de cliënt aan op zijn eigen mogelijkheden, en kan hij naar vermogen meebewegen. Je zult merken dat de cliënt vaak veel meer kan dan je dacht.
  • Geen 1-2-3! Als je telt, vindt de transfer plaats op jouw moment en niet op het moment van de cliënt. Meestal bouwt de cliënt dan afweerspanning op, wat de transfer onnodig zwaar maakt. Dit komt mede doordat je de cliënt aanspreekt op denken in plaats van voelen. Zet de transfer pas door als je bij de cliënt de intentie tot meebewegen voelt. Als de cliënt zelf aftelt en de verplaatsing hiermee prima verloopt, dan is tellen geen probleem.

Lees voor meer handige tips en achtergronden het boek Basisboek verplaatsingstechnieken voor zorgverleners

 

Bron: Tinie Hake, trainer bij TRANSFERS beLICHT en auteur van het  ‘Basisboek verplaatsingstechnieken voor zorgverleners’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.