Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorkomen depressie verpleeghuisbewoners lastig

Het voorkomen van depressie en angststoornissen bij verpleeghuisbewoners valt nog niet mee. Een stapsgewijze inzet van verschillende interventies is slechts voor een kleine groep patiënten in verpleeghuizen echt effectief.
398_Ouderen_verpleeghuis_ANP_Robert_Vos

Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundige Els Dozeman. Zij keek of de benadering bij verpleeghuisbewoners even effectief is als bij thuiswonende ouders. Dit blijkt nog niet het geval. Het programma moet eerst worden aangepast, schrijft Dozeman.

 

Kwetsbare bewoners

Bij aanpassing van het programma is het belangrijk meer aansluiting te zoeken bij de behoeften en de mogelijkheden van de meest kwetsbare bewoners. Ook moet worden ingespeeld op angstklachten in verzorgingshuizen en aan de ontwikkeling van hierop gerichte interventies.

Onvoldoende effectief
Tijdens het onderzoek bleek het programma onvoldoende effectief om zowel depressie als angststoornissen te voorkomen. Bij nadere analyses bleek dat het programma wél effectief was om depressie te voorkomen, maar dat het niet werkte op het voorkomen van angst.

Onderzoek
Aan het onderzoek namen 185 bewoners deel. De geringe mogelijkheden om het personeel voldoende te betrekken, belemmerden de uitvoering van het programma, evenals de kwetsbare conditie van een deel van de bewoners.

Bron: artsennet.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.