Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlopig geen update voor WIP-richtlijn MRSA

Door onzekerheid over het vervolg op de Werkgroep Infectie Preventie (WIP), komt er voorlopig geen update van verouderde richtlijnen zoals die van MRSA. Ziekenhuizen bepalen zelf of hun hygiënebeleid actueel is. Verpleegkundigen kunnen hiervoor terecht bij de infectiepreventiecommissie van hun ziekenhuis.
1-mrsa-handhygiene-272x272.jpg

De richtlijn MRSA dateert uit 16 mei 2011 en staat sinds 2016 bovenaan de lijst van te reviseren richtlijnen van de WIP. Door geldgebrek was dit niet mogelijk. Hierdoor hebben Nederlandse ziekenhuizen nu mogelijk geen eenduidige, actuele manier van werken op het gebied van hygiëne bij MRSA. De ziekenhuisbacterie MRSA komt regelmatig voor in Nederland. De bacterie is resistent voor de meest gebruikte antibiotica en kan daardoor gevaarlijk zijn voor mensen die al ziek zijn.

Eigen protocol

‘In principe neemt de infectiepreventiecommissie van elk ziekenhuis de lead bij een uitbraak van een bacteriële infectie zoals MRSA. Zij kunnen daarbij op basis van de richtlijn een eigen protocol vaststellen’, licht interim-directeur Frank Leguijt toe. ‘Maar zolang er niets anders is, is de WIP-richtlijn bepalend’.

Oproep: heb of had jij een resistente bacterie?       
Het RIVM wil van verpleegkundigen en verzorgenden weten hoe zij het ervaren om zelf een resistente bacterie te hebben zoals MRSA. Lees meer over het onderzoek >>

Infectiepreventiecommissie

Als waarschuwing plaatst de WIP disclaimers bij richtlijnen die aan revisie toe zijn. Gebruikers moeten er rekening mee houden dat er misschien nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn of dat de meningen van experts zijn veranderd. Verpleegkundigen kunnen hiervoor terecht bij hun eigen ziekenhuis. ‘Elk ziekenhuis heeft een infectiepreventiecommissie, arts-microbiologen en deskundigen infectiepreventie. Zij zijn de experts voor vragen of opmerkingen.’

Voortbestaan

Half april is mogelijk meer bekend over het wel of niet voortbestaan van de WIP. De WIP heeft dan een gesprek met onder andere het RIVM en demissionair minister Schippers over de nieuwe structuur voor richtlijnen infectiepreventie. In december 2016 kondigde de WIP aan dat zij definitief zou verdwijnen door gebrek aan geld.

Infectiepreventie: 4 vragen over MRSA
Welke maatregelen neem je als micro-organismen opduiken? Nursing zet op een rij wat je moet weten over MRSA >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.