Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Voorlopige CAO Ziekenhuizen

Dat het er naar uitziet dat we langer moeten doorwerken is bekend. Maar wat staat er verder in het onderhandelingsresultaat van de CAO Ziekenhuizen?
Voorlopige CAO Ziekenhuizen

Loonsverhoging
Een loonsverhoging van 1 procent per 1 juli 2009 en 1 procent per 1 juli 2010. Verder ook een eenmalige uitkering 0,3 procent per 1 september 2009.

Eindejaarsuitkering
De eindejaarsuitkering gaat in 2009 met 1 procent omhoog naar 6 procent, stijgt in 2010 naar 6,73 procent en groeit in 2011 door naar 7,33 procent. Verder daalt de pensioenpremie van 52 naar 50 procent.

Stagevergoeding
De stagevergoeding gaat per 1 september 2009 naar € 300 per maand. 

Verdeling
In het nieuwe model ontvangt iedere werknemer straks een persoonlijk budget van 35 uur per jaar. Dit kan naar eigen inzicht worden besteed of worden opgespaard. Hiermee krijgen werknemers meer zeggenschap over de verdeling van hun tijd tussen werk en privé-leven.

De CAO loopt van 2009 tot 2011. Lees hier het volledige onderhandelingsresultaat.

NVZ
Door: redactie Nursing 

16 REACTIES

 1. Evelyn, het lijkt alsof ik hier m,n eigen geschiedenis lees. Zo herkenbaar. Helaas ben ik er nogal cynish door geworden en heb een aantal jaren geleden de bond al de rug toegekeerd na alle CAO resultaten.
  Nog een paar jaar en dan zeg ik de zorg gedag op m,n
  55e.Ben gelukkig niet echt afhankelijk van m,n “riante” salaris. En actie voeren?? Zeker weer met bedden de straat op zoals in de jaren 80-90. Nee bedankt.

 2. Lees alle reacties
 3. O ja, zodra ik de kans krijg stap ik uit de zorg…..ben het helemaal spuugzat, hard werken…onregelmatigsheidstoeslag betaald krijgen over een lagere salarisschaal. Lijkt allemaal nergens op en dan deze CAO; wat een lachertje. Je komt zelden mensen van 55 tegen op de werkvloer…houden maar weinig mensen vol en nu moet je straks tot je 57ste nachtdienst doen. Hup, weg met die bonden….ga zelf maar eens in de nachtdienst zitten met je 57ste.
  Allemaal witte boorden die voor ons onderhandelen…

 4. Ik werk 39 jaar aan bed, sinds 1 jaar geen nachtdiensten meer, wel avonddiensten, weekends en feestdagen en nu pakken ze ineens mijn eindelijk verworven 42 uren af tenzij ik bereid ben om weer nachtdienst te gaan draaien!!
  Het lijkt erop dat vandaag de dag de keuze is om de aandacht te richten op jongeren. Argumenten die vroeger werden gehanteerd om bepaalde regelingen in de CAO af te spreken, doen er klaarblijkelijk nu niet meer toe.
  Spraken we vroeger ouderenregelingen af om te voorkomen dat ouderen voor hun pensioen in een uitkering terecht kwamen, nu zijn klaarblijkelijk deze argumenten niet meer valide.
  Erger, de commissie gelijke behandeling vindt dat dergelijke regelingen discriminerend zijn ten opzichte van jongeren. Zelf vind ik het discriminerend dat ik in 1978 niet werd aangenomen omdat ik zwanger was, maar wel in hetzelfde ziekenhuis kon komen werken als uitzendkracht en in mijn 32 ste zwangerschapsweek nog gewoon 7 nachten kon werken. Mijn zwangerschapsverlof was 12 weken en oja, ouderschapsverlof bestond toen nog niet. Toen ik jong was hadden de ouderen het goed, nu ik bij de ouderen hoor zorgen ze te goed voor de jongeren. Ik ben in een verkeerde tijd geboren, of heb het verkeerde beroep gekozen!!! Werkgevers voorzien in de komende jaren een fors werkgelegenheidsprobleem, dat zij niet meer alleen kunnen oplossen door jongeren vanuit de arbeidsmarkt te betrekken. Plotseling zijn het de “ ouderen” die wellicht langer moeten gaan werken om een dergelijk probleem op te lossen. Daarmee wordt een expliciete andere keuze gemaakt. Feitelijk is het effect nu dat jongeren worden ontzien door ouderen op bepaalde diensten in te zetten, worden jongeren ontlast en hoopt men daarmee dat deze in dienst blijven en geen ander alternatief zoeken.
  Ik moet u zeggen me uitermate te hebben verbaast over de uitkomsten van deze CAO. Het gaat uiteindelijk ook om mensen die groot geworden zijn met het woord solidariteit. Die vroeger VUT premie betaalde voor mensen die de VUT ingingen maar daar zelf niet van profiteerden. Die nu rechten zien verminderen waarvoor ze vroeger zelf een offer hebben gebracht, onder het motto dat het niet meer betaalbaar- of haalbaar is.
  Zowel de werkgevers, als wellicht ook vakbonden, kiezen voor de jeugd. Er wellicht van uitgaande dat ouderen een uitstervende groep werknemers zijn die je nog een tijdje nodig hebt en dan ook maar moet proberen het maximale uit deze groep te halen. Dit klinkt wellicht cynisch maar in de 39 jaar dat ik nu werk staat de bestaande cultuur van het individu en het kiezen voor de jeugd me behoorlijk tegen. Ik ben al jaren lid van de bond, maar voor dergelijke onderhandelingen heb ik de Bond niet nodig. Verworvenheden teruggeven, voortaan met 1 lid minder. Evelyn

 5. BOOS!!Werk 41jaar aan bed, 20 ziektedagen in 41 jaar. Omdat ik van 1951 ben werken tot 62 jaar. Partnerpensioen afgeschaft omdat ik van na 1950 ben. Werk onregelmatig (geen nachtdienst) en nu pakken ze ook nog mijn 42 uren af tenzij ik bereid ben om weer nachtdienst te gaan draaien. Wat een boeven !! Jaarlijks gaat er 40 miljoen euro naar de ziekenhuis bestuurders voor oprot premies. De medisch specialisten incasseerde 500 miljoen extra dit jaar.gemiddeld 50.000 euro per persoon boven op hun al riant salaris. Bij een afscheid vertelde een specialist dat “we het samen doen” nou, dan niet als het om belonen gaat want dan is het ieder voor zich. Wat laten wij ons “piepelen”, welke beroepsgroep zou het accepteren dat bestaande rechten verkwanseld worden, ja 1 groep, de verpleegkundige. Frank

 6. vreselijk slecht voorstel een salarisverhoging van 1 % slaat nergens op in deze crisis en met deze tekorten in de zorg zou er alleen daarom al een verhoging van 5 % moeten zijn en als ik dan zie wat er allemaal wordt ingeleverd qua rechten zou daar nog eens 5 tot 8 % bijmoeten
  Conclussie AFWIJZEN

 7. Slecht resultaat voor de 55+.In het algemeem kan de 55+ de nachtdiensten niet meer aan.Dan gaat de 55+ naar de bedrijsarts en vervolgens hoeven ze de nachtdiensten niet meer,of belanden in de ziektewet. Na alle jaren gewerkt te hebben is dit wel erg zuur bonden!!!

 8. Ontziebepalingen
  Het is toch te gek dat je het recht verliest om geen nachtdiensten meer te draaien.
  Ga je toch nachtdiensten draaien na je 57 jaar,vertaalt zich dat in een paar schamelijke uurtjes extra!!
  De jongeren zullen hier misschien niet tegen protesteren,maar tegen de tijd dat zij 55 + zijn is dit recht ook verloren!!
  Hoe je het ook went of keert ,de nachtdiensten gaan er met de jaren flink inhakken.

 9. Een slecht resultaat van de bonden. Per saldo gaat iedereen erop achteruit. Je moet 40 jaar 100% werken om hetzelfde te krijgen wat nu de 55+ krijgen in 7 jaar!! In de toekomst zal het ziekteverzuim onder 55+ toenemen. Dit akkoord zouden de politiemensen NOOIT accepteren. Wij zijn doetjes in de gezondheidszorg.

 10. Volgens de bonden en werkgevers luid het spreekwoord, eerst moeten de ouderen af. Nou met deze cao krijgen ze hun zin. Waar praten deze mensen over, laten zij maar eens aan de bedden gaan staan en al de ellende van patienten en families mee maken. Dus bonden ga nu eens echt aan het “werk”

 11. Ik vind dit CAO concept een enorme vooruitgang voor de zorgsector. IEDEREEN krijgt een spaarpot met tijd, die jezelf mag gaan verdelen/sparen etc. Pensionpremie is nu 50/50 en dat ga je toch merken in het hele bruto/netto verhaal. EN vergeet niet….in tijd van algehele malaise en bezuinigingen, zeg ik goed gedaan bonden en NVZ!

 12. 35 jaar onregelmatig gewerkt, dacht er nu van af te zijn, keek er naar uit en dan ben je dat verworven recht zomaar ontnomen. Keus heb je niet want om op 55 jarige leeftijd nog van baan te veranderen?
  Bonden schaamt jullie.
  Ik hoop van harte dat de jongeren sollidair zijn met de ouderen die de hele gezondheidszorg naar dit nivo getild hebben in de loop der jaren, zonder voorbeelden, zonder coaching van oudere collega’s want die waren er toen niet en het principeakkoord zullen verwerpen. Of iemand moet mij duidelijk kunnen maken wat de voordelen zijn want ik zie ze niet. Dat beetje geld dat erbij komt? Langer doorwerken? De steeds hogere werkdruk? De steeds meer onvrede onder de patienten? De enorme verschillen in betaling tussen managers, bestuursleden, specialisten en de verpleegkundige aan bed die het eigenlijke werk doet?
  En dan de bonden? Voor wie werken jullie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.