Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voormalig verpleegkundige mag niet meer zelfstandig aan het werk

Voormalig verpleegkundigen mogen niet meer zelfstandig voorbehouden handelingen verrichten en ook geen opdracht meer hiertoe geven, zoals aan het begin van de coronacrisis werd besloten. Dit omdat het verloop van de COVID-19-pandemie inmiddels een gunstig beeld laat zien, aldus het ministerie.
Foto: Arno Massee

In maart 2020 besloot toenmalig Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) dat voormalig verpleegkundigen en artsen onder bepaalde voorwaarde weer aan de slag mochten in de zorg zonder zich opnieuw te registreren in het BIG-register. Deze uitzondering is gemaakt omdat de inzet van extra personeel in de zorg hard nodig was voor het bestrijden van de Covid-uitbraak. Inmiddels is de situatie veranderd: ‘Het verloop van de COVID-19-pandemie laat inmiddels een gunstig beeld zien en daarmee is de druk op in elk geval de crisiszorg afgenomen,’ aldus het ministerie. Daarom is het besluit herzien.

Voormalig zorgpersoneel nog wel inzetbaar

Via de opdrachtconstructie uit de Wet BIG kunnen voormalig verpleegkundigen en artsen nog wel worden ingezet in de zorg. Zij mogen dan in opdracht van een BIG-geregistreerde zorgverlener voorbehouden handelingen verrichten.

Daarvoor is wel vereist dat de opdrachtgever deze persoon bekwaam acht om de handeling te verrichten en dat toezicht en tussenkomst waar nodig verzekerd zijn. Met andere woorden, de persoon die de voorbehouden handeling in opdracht gaat uitvoeren, moet over voldoende kennis en kunde beschikken om de handeling goed uit te kunnen voeren. Ook moet het geregeld zijn dat de opdrachtgever, wanneer nodig, advies kan geven of in kan grijpen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.