Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voorrang voor nierdonoren voor nieuwe nier’

Mensen die een nier hebben afgestaan aan een ander, moeten voorrang krijgen als ze zelf door ziekte een nieuwe nier nodig hebben. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies.

Donoren moeten volgens de Gezondheidsraad bijna bovenaan de lijst komen te staan zodat ze binnen ongeveer zes weken een nieuwe nier krijgen. Normaal bedraagt de wachttijd drie tot vier jaar.

 

Compensatie

De Gezondheidsraad vindt het moreel gezien verdedigbaar dat de zieke donoren extra worden geholpen. Door hun donatie hebben ze immers geholpen de wachtlijsten voor nierdonaties te verkorten. Nu ze door hun donatie en ziekte in het nadeel zijn, mogen ze extra worden gecompenseerd. De Gezondheidsraad verwacht dat het aantal mensen dat een nier heeft afgestaan en daarna zelf een nierziekte krijgt, de komende jaren stijgt tot vier. Hun voorrang op de wachtlijst betekent dat de andere nierpatiënten ongeveer zes dagen langer op een transplantatie moeten wachten.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: ANP/ Gezondheidsraad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.