Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorschrijven vanaf 2014 alleen nog elektronisch

Zorgprofessionals die medicatie voorschrijven, waaronder verpleegkundig specialisten en physician assistants, mogen dit per 1 januari 2014 alleen nog elektronisch doen.
Voorschrijven vanaf 2014 alleen nog elektronisch

Dit staat in de richtlijn Elektronisch voorschrijven die is opgesteld door ondermeer V&VN, KNMG en NPCF.

De richtlijn is op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot stand gekomen. Het idee achter het verplicht elektronisch voorschijven is dat dit de medicatieveiligheid verhoogt. Wanneer recepten elektronisch worden doorgegeven aan de apotheker, dan kan deze eenvoudig en op ieder moment een actueel medicatie-overzicht leveren. Het elektronisch voorschrijven sluit hierdoor aan bij de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten (2008), waarin wordt bepaald dat er bij elk contact met een voorschrijver een actueel medicatieoverzicht beschikbaar moet zijn.

Medicatiebewaking

Een actueel medicatieoverzicht is daarnaast ook van belang voor de elektronische bewaking van interacties en contra-indicaties in medicatiebewakingssystemen. De richtlijn schrijft ook het gebruik van een medicatiebewakingssysteem voor. Dit systeem moet naast bewaken op interacties en contra-indicaties ook waarschuwen bij onjuiste dosering, mogelijke dubbelmedicatie en overgevoeligheden van de patiënt.

Uitzonderingen

Onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om recepten uit te schrijven zonder een elektronisch voorschrijfsysteem te gebruiken. Het gaat dan om zorgverleners die zeer beperkt geneesmiddelen voorschrijven, of omstandigheden waaronder er geen gebruik kan worden gemaakt van een elektronisch systeem. In deze gevallen moet het voorschrift wel een bepaalde voorwaarden voldoen. Die staan omschreven in de richtlijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.