Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorschrijven verpleegkundig specialisten succesvol

Een pilot in het VUmc waarbij verpleegkundig specialisten binnen hun eigen competentiegebied zelf medicijnen voorschrijven is als succesvol ervaren.
prescription

Dat staat deze week in Tracer, het personeelsblad van het VUmc.

Sinds dit jaar mogen verpleegkundig specialisten zelfstandig medicatie voorschrijven. Het VUmc introduceerde van januari tot en met half april een pilot met de nieuwe voorschrijfregels op de afdelingen hematologie en gynaecologie. Op deze manier onderzochten de betrokkenen of de randvoorwaarden zodanig zijn dat verpleegkundig specialisten en physician assistents de nieuwe taak op een goede manier kunnen uitvoeren. ‘We wilden weten of de procedure voor wat mensen wel en niet mogen voorschrijven in de praktijk goed werkte. Alle recepten werden digitaal uitgeschreven zodat wij goede controle konden houden op het naleven van de afspraken. Bij gynaecologie hadden ze helaas geen printer op de spreekkamer in de polikliniek zodat ze daar geen recepten konden uitprinten, maar verder is de pilot goed bevallen’, zegt Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek, in Tracer.

Verrijkking
Verpleegkundig specialist Marieke Schoordijk werkt bij hematologie en deed mee aan de pilot. Ze is positief, het voorschrijven is haar goed bevallen. Zij maakt zelf behandelvoorstellen en schrijft dagelijks medicijnen voor. In Tracer vertelt zij: ‘Voor mij is het een verrijking van mijn werkzaamheden en voor de artsen een vermindering van de belasting. Mede gezien mijn opleiding ben ik me terdege bewust van mijn verantwoordelijkheid en ik ben de laatste die wil dat er fouten worden gemaakt. Uiteindelijk gebeurt alles in samenspraak met de hoofbehandelaar.’  

Het voorschrijven van medicatie door oncologie- long- en diabetesverpleegkundigen is uitgesteld. Deze regeling zou halverwege 2012 ingaan.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.