Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat staat verpleegkundigen te wachten in 2016?

Voor iedereen die zich afvraagt wat 2016 in petto heeft voor verpleegkundigen: een greep uit de verwachte ontwikkelingen.
Wat brengt 2016?
Wat brengt 2016?
Cao VVT

Na de stroef verlopen onderhandelingen over de vorige cao VVT, die pas begin 2015 een feit werd, zetten de vakbonden begin 2016 alweer de onderhandelingen in voor de nieuwe cao. Belangrijk punt is medewerkers beter uitusten voor het veranderende takenpakket: scholing is hét thema in de ouderenzorg en thuiszorg. ‘Het werk wordt complexer, daar moet je mensen naar scholen en vervolgens ook naar betalen’, aldus CNV-bestuurder Aaldert Mellema.

Beroepsprofielen

Op 13 januari worden de definitieve beroepsprofielen voor de mbo- en hbo-verpleegkundigen aangeboden aan de minister. In de profielen worden de twee niveaus duidelijker onderscheiden. Het is echter slechts een ‘blauwdruk’; die verschillen moeten nog wel hun beslag krijgen op de werkvloer. Ook moeten de twee niveaus formeel aangepast worden in de wet BIG. 

Minder regels

Het experiment Regelarme Instellingen, waarbij de 25 deelnemende organisaties de vrije hand krijgen om de bureaucratie te verminderen, loopt in 2016 door. De geslaagde experimenten worden in 2016 landelijk ‘uitgerold’. Niet alle experimenten waren overigens even succesvol: zorgorganisatie Careyn is er alweer mee gestopt, omdat het proces van terugdringen van regels juist gepaard ging met allerlei nieuwe regels.

Medische hulpmiddelen

Veel verpleegkundigen liepen er in 2015 tegenaan dat zij voor hun patiënten niet de hulpmiddelen kregen die ze uitkozen. Het gaat dan bijvoorbeeld om continentiematerialen, stoma’s en katheters. Zorgverzekeraars hebben een selectie van voorkeursmaterialen, maar die zijn niet voor iedere cliënt geschikt. In 2016 gaat beroepsvereniging V&VN een stevige lobby inzetten richting zorgverzekeraars, zodat verpleegkundigen niet elke keer het individuele gevecht hoeven aan te gaan, zegt V&VN-lobbyist Francis Bolle.

Einde nulurencontracten

Alleen nog in hoge uitzondering mogen nulurencontracten worden afgesloten. Daarover zijn inmiddels in alle zorgcao’s afspraken gemaakt. Maar worden die ook nageleefd? Of verzinnen werkgevers toch weer draaideurcontracten en andere constructies om medewerkers niet in vaste dienst te hoeven nemen? De ondernemingsraden hebben in de cao de taak gekregen hun werkgever hierop aan te spreken. Gaan ze dit in 2016 ook doen?

Nieuwe hbo-v

Dit studiejaar beginnen alle hogescholen met de nieuwe hbo-v-opleiding Bachelor Nursing 2020. De huidige differentiaties naar werkveld verdwijnen (AGZ/GGZ/MGZ). De studenten krijgen voortaan een brede opleiding. Verdieping en focus aanbrengen kan nog wel met een minor (keuzeonderwijs), afstudeeronderzoek en stage, maar zo’n verdieping is dus niet langer aan een werkveld verbonden. Een verbredende minor in leidinggeven of public health kan bijvoorbeeld ook, afhankelijk van het aanbod van de hogeschool. Studenten kunnen hun minor ook inzetten om alvast voor te sorteren op een vervolgopleiding: een specialistische verpleegkundige vervolgopleiding, universitaire master of hbo-master verpleegkundig specialist. In het nieuwe curriculum is meer aandacht gekomen voor ouderenzorg, klinisch redeneren, indicatiestelling, preventie en zelfmanagement.

Nieuwe mbo-v

Ook de mbo-v wordt in schooljaar 2016-2017 in een nieuw jasje gestoken. Na een breed entreejaar waaieren de studenten net als vroeger uit over de werkvelden. Nieuw is het keuzedeel, vergelijkbaar met de minor van het hbo-v. Studenten kunnen daarmee een accent leggen op bijvoorbeeld zorgtechnologie of preventie, of zich voorbereiden op doorstromen naar de hbo-v. Het aanbod van keuzedelen verschilt per school. De scholen mogen hun eigen programma’s schrijven op basis van landelijke ‘kwalificatiedossiers’ die de Stichting Bevordering Beroepsopleidingen (SBB) opstelt.

Minder BBL en gebrek aan stages

Er melden zich minder mbo-verpleegkundestudenten aan voor de werken-lerenvariant (BBL). Volgens Mieke Hollander, directeur innovatie en co-creatie van het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland reserveren ziekenhuizen minder werkleerplekken voor mbo’ers ten gunste van hbo’ers. Ook wordt het in 2016 opnieuw een uitdaging om genoeg stageplekken te vinden voor de mbo-leerlingen, zegt Hollander.

Tekort hbo-v’ers

Hbo-verpleegkundigen krijgen het voor het uitkiezen. De komende jaren worden tekorten verwacht in alle sectoren. Bij de thuiszorg gaan de wijkverpleegkundigen een prominentere rol spelen. Voor UMC’s en ziekenhuizen zal het moeilijk worden om de vertrekkende oudere in-service opgeleiden, de A’s, te vervangen door verpleegkundigen niveau 5. Ook de GGZ en verpleeghuizen willen het aandeel verpleegkundigen verhogen en trekken aan deze groep. Hoewel de arbeidsmarktpositie van de mbo-verpleegkundige de komende jaren er minder gunstig uitziet dan in voorgaande jaren, kan het zijn dat door het tekort aan hbo-v de vraag naar mbo toch weer wat aantrekt. Bij aanblijvende tekorten zullen zorginstellingen namelijk iets anders moeten verzinnen: het werk anders organiseren, toch voor lagere kwalificaties kiezen of intern ‘opscholen’. (1)

Wijkverpleging

Vanaf 2016 zit wijkverpleging écht in de basisverzekering, feitelijk was dat al zo vanaf 2015, maar dat gold nog als een overgangsjaar. Lees meer over de toekomst van de wijkverpleging in het interview met staatssecretaris Van Rijn in Nursing januari.

1) Vraag en aanbod van verplegend en verzorgend personeel 2015-2019. CAOP, 2015.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.