Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vriendelijke mensen eerder alcoholist

Jonge mensen met een vriendelijk karakter raken sneller aan de drank dan anderen.
Vriendelijke mensen eerder alcoholist

Dat stelt onderzoeker Sander Bot die vorige week in Nijmegen promoveerde op het drinkgedrag van jongeren.

Extraversie

Mannen, extraverte personen en mensen met positieve verwachtingen over alcoholgebruik, drinken meer dan anderen. En vooral vriendelijke jongeren zijn gevoelig voor de invloed van anderen op hun alcoholgebruik. Dat concludeert Bot na observerend onderzoek in een laboratoriumsetting en vragenlijsten.

Drinkgedrag

Bot bestudeerde het drinkgedrag van groepen jongeren door te kijken naar zaken als: wie bestelt voor een ander? Wat gebeurt er als iemand niet om het volgende biertje heeft gevraagd?

Gewenste vrienden

Het blijkt dat jongeren van 12 tot 14 jaar in hun drinkgedrag het meest lijken op vrienden met een gelijke status in de vriendengroep. Tegelijkertijd worden ze het meest beïnvloed door jongeren met een hogere status. Mogelijk doel is  door imitatie bevriend te raken met deze ‘gewenste vrienden’. Dit geldt niet voor de iets oudere jongeren, stelt Bot vast, hun drinkgedrag is niet afhankelijk van de positie in de groep.

Psy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.