Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroeg behandelen van hersenbloedingen bij baby’s cruciaal

Te vroeg geboren kinderen die een hersenbloeding krijgen hebben veel baat bij een vroege behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van Mieke Brouwer van het UMC Utrecht. Zij promoveert op 21 juni.
baby

 

In het UMC Utrecht grijpen artsen snel neurochirurgisch in als na een echo blijkt dat een hersenbloeding is opgetreden en de hersenkamers groter worden. Daardoor heeft 59 procent van deze kinderen geen leerproblemen, motorische handicaps of epilepsie.

 

Ernstige klachten

In veel ziekenhuizen elders ter wereld wachten artsen af tot de baby ernstige klachten krijgt, zoals spugen of een te snelle groei van het hoofd. Daar krijgen te vroeg geboren kinderen vaker motorische handicaps en leerproblemen dan in Nederland. Maar in die onderzoeken zijn ook kinderen opgenomen met een zwangerschapsduur van 23 en 24 weken, dat kan de resultaten beïnvloeden.


Internationaal onderzoek

‘Vroeg behandelen van hersenbloedingen is cruciaal’, zegt hoogleraar neonatale neurologie  Linda de Vries. Zij leidde samen met Floris Groenendaal het onderzoek. ‘Ik denk dat het de verklaring is voor de relatief goede prestaties van Nederlandse te vroeg geboren kinderen.’ Een internationaal vergelijkend onderzoek, opgezet door het UMC Utrecht en het Erasmus MC, moet definitief uitwijzen of een vroege behandeling beter is. In het UMC Utrecht krijgen ongeveer tien kinderen per jaar een reservoir om hersenvocht te verwijderen.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.