Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroege menopauze kan leiden tot dementie

Vrouwen die vroeg in de menopauze terechtkomen, zouden op jongere leeftijd dementie kunnen ontwikkelen.
Vroege menopauze kan leiden tot dementie

Aanwijzingen hiervoor komen voort uit onderzoek van Tonnie Coppus – arts voor verstandelijk gehandicapten – van het Erasmus MC.

Menopauze

Coppus deed onderzoek bij vrouwen met het Down-syndroom, waarvan bekend is dat zij een vroege menopauze hebben. Uit het onderzoek blijkt dat er een sterke relatie bestaat tussen de leeftijd waarop de menopauze optreedt en de leeftijd waarop dementie wordt vastgesteld.

Vroegtijdige dementie
Coppus: ‘Vrouwen met Down-syndroom die een vroege menopauze hebben, blijken ook op vroege leeftijd dement te worden. Bovendien vond ik in mijn onderzoek dat deze vrouwen ook op jongere leeftijd sterven.’

Dementie en sterfte
De afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC onderzoekt sinds 2000 meer dan 500 mensen met Down-syndroom ouder dan 45 jaar. Daarbij wordt speciaal gekeken naar factoren die van invloed zijn op het optreden van dementie en sterfte.

Gezondheidsontwikkelingen
De gezondheidsontwikkelingen die binnen deze groep worden gevonden, zijn in feite versnelde versies van de ontwikkelingen zoals die in de algemene bevolking plaatsvinden. Resultaten uit dit onderzoek zijn daarom te vertalen naar soortgelijke resultaten in de algemene bevolking.

De publicatie over het onderzoek verschijnt vandaag in het Journal of Alzheimer Disease.

Artsennet
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.