Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vroege palliatieve zorg heeft positief effect’

Intensieve palliatieve zorg heeft een positief effect voor patiënten met kanker in een vergevorderd stadium. Dat blijkt uit een Canadese gerandomiseerde trial, gepubliceerd in The Lancet.
'Vroege palliatieve zorg heeft positief effect'

Voor het onderzoek werd een vergelijking gemaakt tussen het welzijn van 228 patiënten met kanker in een vergevorderd stadium die direct 3 maanden intensieve palliatieve thuiszorg, met 233 vergelijkbare patiënten die standaardzorg kregen. ‘Hoewel het verschil in kwaliteit van leven niet significant was op de primaire uitkomstmaat, biedt deze trial veelbelovende bevindingen die vroege palliatieve zorg ondersteunen,’ zo stellen de onderzoekers in The Lancet.

Kwaliteit van leven

In twaalf ziekenhuizen werd het palliatieve programma aangeboden, met een speciaal team, veelvuldige bezoeken thuis en veel contact met huisarts en hulpverlening. In twaalf andere instellingen was de zorg ad hoc en alleen als de patiënt erom vroeg. De kwaliteit van leven werd primair gemeten met de FACIT-Sp-schaal, die ook rekening houdt met religie en spiritualiteit. Patiënten in de interventiegroep scoorden op deze schaal (0-156) na 3 maanden niet significant hoger (105 tegen 101), maar op andere schalen – zoals ernst van de symptomen, tevredenheid over de zorg, en problemen met medische interacties – die werden gemeten wel. Ook het verschil op de FACIT-Sp-schaal was na 4 maanden significant (+2,5 ± 15 tegen -4,0 ± 14; Cohens d = 0,44).

Dossier palliatieve zorg

Geïnteresseerd in palliatieve zorg? In het dossier palliatieve zorg verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over dit thema.

‘Integreer palliatieve zorg in de oncologische zorg’

De studie draagt bij, aldus een commentaar in hetzelfde tijdschrift, aan de groeiende evidentie dat vroege palliatieve zorg geïntegreerd moet worden in de oncologische zorg. Anderzijds was het programma zo intensief dat het niet zomaar overgenomen kan worden: het zou misschien beter zijn in nader onderzoek te bepalen welke onderdelen van het programma het grootste effect op welzijn hebben en vervolgens daarmee verder te gaan. (NtvG)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.