Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Vrouw overlijdt na val uit tillift

Een 83-jarige vrouw uit Gorinchem is op 3 september overleden nadat zij in verpleeghuis Het Gasthuis uit een tillift viel. Dat meldt het AD.
Vrouw overlijdt na val uit tillift

Jeroen Hurkens, woordvoerder van Het Gasthuis zegt in het AD dat er een onderzoek gaat plaatsvinden. ‘Dat gebeurt door een externe deskundige om de schijn te vermijden dat we geen volledige openheid van zaken geven. Ik kan nu nog niet zeggen of het incident een gevolg is van een fout van het personeel of van een mankement aan de tillift. Over ongeveer twee weken hopen we meer duidelijkheid te hebben.’

Gebroken been
Volgens familieleden van de vrouw werd zij met de tillift van haar bed in een rolstoel getild. Bij de fatale val zou de vrouw een been hebben gebroken en overleed aan de complicaties die daarbij optraden. De familie wil in het belang van het onderzoek verder niet reageren.

Dodelijke incidenten
Het Gasthuis, vallend onder Rivas Zorggroep, heeft volgens IGZ-woordvoerder Wouter van der Horst een dag later melding gedaan van het incident. De meest recente cijfers van het IGZ uit 2007 zijn er in Nederland 43 incidenten geweest met een tillift. Twee daarvan met dodelijke afloop.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Vorig jaar 21 juli 2017 is mijn 78 jarige, rolstoelgebonden vader opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken been. Nadat dit, ondanks dat het been erg slecht is, gelukkig toch nog goed gezet kan worden wordt hij, de dag voordat hij naar huis zou gaan, met een actieve tillift niet alleen verplaatst maar al hangende ook nog even verschoond! Dit is natuurlijk gedoemd te mislukken.. Al hangende in de actieve tillift met een zwaar, gegipst been en een tweede been met maar heel weinig kracht, glijdt hij uit de tillift op de grond waarbij hij zijn net gezette been wederom breekt. Resultaat; een geamputeerd linkerbeen en definitieve opname in een verzorgingshuis omdat hij thuis niet meer alleen kan wonen. Nu, 10 maanden later, accepteerd het ziekenhuis geen aansprakelijkheid want, ‘hij had zijn armen naar beneden moeten houden..’
  Hoe kan dit?!

 2. Lees alle reacties
 3. Met verbazing lees ik de reacties op het onderwerp ‘Vrouw overlijdt na val uit tillift’. Het gebruik van tilliften valt nog steeds onder een ‘risicovolle handeling’. Juist bij die handelingen mag nooit een ‘automatisme’optreden en moet er volgens een protocol gewerkt worden! Het tillift gebruik (passieve- of actieve lift) behoort in de deelplannen te staan. Een professionele zorgverlener moet de juiste inschatting kunnen maken welke lift geschikt is voor de cliënt. Raadpleeg anders de til-verplaatsingsspecialist of fysiotherapeut, maar blijf het vooral zien als ‘risicolvolle handeling’.

 4. Gerda, een actieve lift is alleen goed voor de autonomie als er nog een stafunctie is. Je moeder heeft die kracht niet meer, dus is een passieve lift de volgende stap. Als er elke dag andere hulpen zijn die volgens de afspraken (actieve lift) werken, dan is de beslissing om dat te veranderen ook lastig voor hun. Misschien goed om met de EVV(eerstverantwoordelijke) een gesprek aan te gaan en als dat niet naar tevredenheid is, met de leidinggevende en/of de verpleeghuisarts.
  Sterkte.

 5. Mijn moeder van ver in de negentig heeft Alzheimer. Ze is recentelijk door een longontsteking en een blaasontsteking ernstig verzwakt. Op de tillift staat ze te trillen als een rietje. Op haar handen heeft ze grote bloedblaren en kan het bijna niet volhouden om die tillift vast te houden. Ik vraag me af hoe lang dat goed kan gaan, temeer domdat er iedee dag andere hulpen aanwezig zijn die mijn moeder en haar gebreken niet kennen.

 6. Dank je wel Ellen en Toos. Mijn moeder wordt dus niet zoals het zou moeten van bed naar rolstoel en terug geholpen. Ze wordt van de rolstoel in de tillift gezet, vervolgens naar het aangrenzend toilet gereden en met band en al op het toilet gezet, terug in de tillift (dus niet in de rolstoel) en zo wordt ze naar haar bed in haar kamer gereden. Kun je je voorstellen wat een belasting dit is deze patient? Ik zal de instelling hierop aanspreken en om een passieve tillift vragen. Wel vreemd dat de familie dit moet doen. In ieder geval bedankt voor jullie reakties.

 7. Gerda, zo te lezen wordt jou moeder door een actieve tillift geholpen en naar mijn idee moet in een passieve lift de transfer plaatsvinden. De suggestie van Ellen om haar even vrij van het bed te houden om te zien of alles ok is, lijkt me heel nuttig. Doe ikzelf ook altijd.

 8. Werken met een tillift vraagt steeds opnieuw instructies. Over het algemeen worden de banden onder en om de patient geschoven en gaat de patient hup van het bed naar de rolstoel of omgekeerd. Maar juist bij ernstig zieke patienten kan de conditie van dag tot dag verschillen en als er niet over wordt gedacht, dan gebeuren er ongelukken.Zo viel mijn moeder doordat werd aangenomen dat ze zou kunnen staan, omdat ze dat de dag ervoor nog kon. En daardoor viel ze uit de band van de tillift voor patienten die nog konden staan.Nadenken, steeds weer en als de patient in de banden vrij van het bed of stoel is even boven het bed of de stoel blijven met de patient. Er kan wat gebeuren of mis gaan en dan komt de patient in elk geval niet op de grond terecht. Zeldzaam??Dacht het niet. Het is de patient en mij in elk geval op deze manier 2x bespaard gebleven dat er een ongeluk gebeurde. Juist bij die handeling is automatisme ook uit den boze, want ook een apparaat kan falen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.