Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen meer kans op hartziekte door Hongerwinter

Vrouwen die jong en ernstig ondervoed waren tijdens de Hongerwinter hebben later in hun leven meer kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam. Het onderzoek verschijnt vandaag in het tijdschrift European Heart Journal.

Epidemioloog Annet van Abeelen onderzocht bijna achtduizend vrouwen die tijdens de Hongerwinter van 1944-’45 in meer of mindere mate honger hebben geleden.

 

Hart- en vaatziekten

De meest ernstig ondervoede vrouwen gaven aan tijdens de Hongerwinter veel honger te hebben geleden en sterk te zijn afgevallen. Als deze vrouwen tijdens de Hongerwinter tussen de 10 en de 17 jaar waren, bleken ze ruim vijftig jaar later meer kans te hebben op hart- en vaatziekten. Hun kans op kransslagaderziekte was 38 procent hoger dan leeftijdsgenoten die geen honger hadden gekend.

Hormoonhuishouding
Waarom deze vrouwen meer kans hebben op kransslagaderziekte is niet precies bekend. Waarschijnlijk leidt extreme honger tot een verstoring van de hormoon- en energiehuishouding tijdens de groei. Op latere leeftijd zou dat de kans op hart- en vaatziekten vergroten. De onderzochte vrouwen hadden bijvoorbeeld een afwijkende vetverdeling, ze hadden in verhouding veel buikvet.

Herseninfarct
Overigens vonden de onderzoekers ook een klein onverwacht effect. Vrouwen die in de Hongerwinter sterk ondervoed waren bleken een iets kleinere kans te hebben op een herseninfarct. Hiervoor ontbreekt een verklaring. Het zou op toeval kunnen berusten omdat het slechts om een kleine groep vrouwen gaat. Vervolgonderzoek moet dat uitwijzen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: AMC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.