Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen willen andere zorg bij kanker dan mannen

Mannelijke en vrouwelijke patiënten vinden verschillende zaken belangrijk in de zorg rondom kanker. Vrouwen hechten meer waarde aan bijvoorbeeld de bejegening door de verpleegkundige en aan continuïteit van zorg.
Vrouwen willen andere zorg bij kanker dan mannen

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hester Wessels. Tijdens focusgroepinterviews vroeg zij patiënten hoe zij de zorg zouden inrichten als zij het voor het zeggen hadden.

Bejegening door verpleegkundigen
Patiënten met kanker blijken de meeste waarde te hechten aan deskundigheid en het gedrag, het handelen en de bejegening van artsen en verpleegkundigen. Maar mannen en vrouwen blijken verschillende zaken belangrijk te vinden. Vrouwen hechten meer waarde aan ‘wachttijden’, ‘bejegening door de verpleegkundige’, ‘steun, advies en begeleiding’ en ‘continuïteit van zorg’. Volgens Wessels kunnen de uitkomsten aanleiding zijn het zorgaanbod voor vrouwen anders in te richten dan voor mannen.

Bikinivisie
Ook in het nieuwste nummer van Verpleging NU (verenigingsblad van NU’91) is er aandacht voor genderverschillen in de zorg. ‘We lopen in Nederland zwaar achter met zorg gericht op vrouwen’, zegt Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie en hoofd van de divisie Vrouw en Kind van het UMC Utrecht. Hij is van mening dat de medische wereld zich te lang heeft beperkt tot de zogenoemde bikinivisie, waarbij het verschil tussen mannen en vrouwen zich beperkt tot de geslachtsorganen en borsten. ‘Bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten zijn er in de manier waarop de ziekte zich ontwikkelt grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Medische studenten hebben tijdens hun studie vooral de symptomen leren kennen die bij mannen voorkomen, namelijk pijn op de borst met een uitstraling naar de linkerarm. Als vrouwen met andere klachten komen, wordt de ziekte simpelweg niet herkend.’

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.