Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VS neemt Nederlandse richtlijnen borstkankeronderzoek over

De Verenigde Staten (VS) zullen in de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker gaan werken volgens de Nederlandse richtlijnen.
VS neemt Nederlandse richtlijnen borstkankeronderzoek over

Hierdoor zal er minder vaak en minder bij jonge vrouwen gescreend gaan worden. Aanleiding voor de nieuwe richtlijnen zijn ondermeer onderzoeken door vijf Amerikaanse instituten en het Erasmus MC.
De onderzoekers van de vijf Amerikaanse instituten en het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het internationale tijdschrift ‘Annals of Internal Medicine’. Die publicaties zijn maandag 16 november openbaar gemaakt. Naar verwachting zal het nieuwe screeningsadvies tot flink wat ophef leiden, mede gezien de plannen van president Obama rond de hervorming van de gezondheidszorg.

Eens per twee jaar borstkankeronderzoek
Harry de Koning, hoogleraar evaluatie vroegopsporing van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, expert op het gebied van de Nederlandse bevolkingsonderzoeken naar kanker: ‘Het is interessant te zien dat Amerika nu gaat werken volgens de richtlijnen zoals die ook in Nederland gelden. Dit bevestigt het belang van de Nederlandse richtlijnen, waarin eens per twee jaar onderzoek wordt gedaan bij vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. Ik verwacht dat de Amerikaanse bevolking er in eerste instantie wel flink aan zal moeten wennen, aangezien een groot deel van de bevolking sterk is gehecht aan testen en de defensieve geneeskunst in de VS ertoe leidt dat men te vaak test.’

Vals-positieve resultaten
Nu is het nog zo dat vrouwen in de VS, ongeacht hun leeftijd, het advies krijgen zich elk jaar te laten onderzoeken op borstkanker. Uit de onderzoeken blijkt echter dat deze intensieve vorm van screening leidt tot veel negatieve bij-effecten. Zo krijgen vooral veel jongere vrouwen relatief vaak te horen dat de test afwijkend is (verdacht), terwijl dat in tweede instantie bij nader onderzoek in het ziekenhuis niet zo blijkt te zijn (vals-positieve resultaten).

Biopsie leidt tot ongerustheid en stress
Deze vals-positieve resultaten leiden tot onnodige ongerustheid en stress bij de betreffende vrouwen. Bij deze vrouwen wordt borstweefsel afgenomen voor nader onderzoek, waaruit vervolgens blijkt dat er geen sprake is van borstkanker. Dit heeft onnodige impact op hun leven en leidt tot onnodige gezondheidszorgkosten, terwijl op zo jonge leeftijd screenen nauwelijks extra gezondheidswinst oplevert, zo hebben de onderzoekers berekend.

Borstkanker bij hogere leeftijd
Verder blijkt er vooral bij hogere leeftijd borstkanker te worden ontdekt die nog in een heel vroeg stadium is en die over het algemeen langzaam groeit. Deze vrouwen worden vervolgens wel behandeld voor hun borstkanker, terwijl ze in veel gevallen eerder mét borstkanker overlijden dan dóór borstkanker.

Borstkankeronderzoek voor vrouwen tót 75 jaar
Op basis van deze uitkomsten geldt in de toekomst in de Verenigde Staten het advies alleen nog vrouwen te onderzoeken in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. De Koning: ‘Juist deze bovengrens is opvallend, aangezien in Nederland nog een rechtszaak loopt van oudere vrouwen tegen de Nederlandse Staat om die bovenste leeftijdsgrens op te heffen.’

Agressieve borstkankervormen
Verder zal het borstkankeronderzoek in de VS niet meer jaarlijks plaatsvinden, maar éénmaal per twee jaar. De meeste vormen van borstkanker ontwikkelen zich namelijk in een tempo dat ze niet binnen één jaar vindbaar zijn. Voor de agressieve vormen van borstkanker is het jaarlijks screenen juist weer te weinig. Voor die vormen moet een andere onderzoeksmethode worden ontwikkeld.

Door: redactie Nursing
Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.