Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc onder verscherpt toezicht en sluit longafdeling

Omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg bang is dat de patiëntveiligheid in het VUmc gevaar loopt, is het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld en de longafdeling gesloten.

Dit heeft de IGZ gisteren laten weten in een brief aan Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc. De maatregel volgt op allerlei recente berichten in de media over het conflict tussen medisch specialisten in het VUmc. De inspectie heeft de raad van bestuur om opheldering gevraagd, waarbij bleek dat het VUmc de IGZ onjuist heeft geïnformeerd over dit conflict.

Samenwerking tussen specialisten
In maart vorig jaar deed de IGZ onderzoek naar aanleiding van een calamiteit in het VUmc waarbij een patiënt overleed op de IC. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden hier mede oorzaak van zijn. In november 2011 is dat onderzoek afgerond en zijn concrete maatregelen geformuleerd. De raad van bestuur stelde in mei 2012 dat het goed ging met de samenwerking. Dit werd bevestigd in het eindrapport dat de raad van bestuur van VUmc in juni 2012 heeft opgesteld. De raad van bestuur meldde de inspectie niet dat in maart 2012 een brief ontvangen is van elf chirurgen. Ook is een rapport van mei 2012 binnenskamers gehouden. Op 20 augustus heeft de inspectie deze documenten ingezien. Hieruit blijkt dat er grote problemen zijn in de samenwerking binnen en met de chirurgie, vooral rondom één longchirurg. In de analyse staat ook dat er ernstige problemen zijn in de samenwerking tussen verwijzend specialisten en de IC.

Longafdeling gesloten
Het VUmc liet in een persverklaring weten de longchirurgische activiteiten tijdelijk te staken. Longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld, zullen worden uitgevoerd in het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.
Door het sluiten van de afdeling hoopt het ziekenhuis de IGZ optimaal de gelegenheid te bieden om gesprekken te voeren over en onderzoek te doen naar de samenwerking tussen specialisten. In de verklaring schrijft het VUmc het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.