Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc start interne site over beroepsgeheim

Het VU medisch centrum start deze maand een interne website om de discussie over het medisch beroepsgeheim te verlevendigen.
VUmc start interne site over beroepsgeheim
Foto: Arno Massee

Dat meldt Tracer, het personeelsblad van het VUmc.

‘Op de intranetsite gaan we zoveel mogelijk vragen over de reikwijdte van het medisch beroepsgeheim beantwoorden’, zegt Anke Janssen, jurist medische zaken bij het instituut ondersteuning patiëntenzorg, in Tracer. ‘We willen een levendige pagina maken, waar mensen casuïstiek kunnen lezen, waar actuele ontwikkelingen te volgen zijn, maar waar ook veelgestelde vragen te vinden zijn.’ Ook staan de basisregels rond het beroepsgeheim en privacy op de website vermeld, evenals de uitzonderingen op deze regels en contactgegevens voor meer informatie.

Klinische lessen

Ook worden er sinds kort klinische lessen gegeven over het beroepsgeheim aan artsen en verpleegkundigen. ‘Natuurlijk hebben ze dat tijdens hun opleiding geleerd, maar na een paar jaar een opfrisbeurt is niet onverstandig’, zegt Janssen. Ook blijkt tijdens de klinische lessen dat zaken vaak genuanceerd liggen en dat er nogal wat uitzonderingen te bedenken zijn. Janssen in Tracer: ‘Het is ook niet altijd duidelijk waar de grens precies ligt. De afwegingen die dan moeten worden gemaakt, zijn niet eenduidig.’

Handreiking beroepsgeheim

Onder verpleegkundigen leven veel vragen omtrent het beroepsgeheim. Monique Roedoe, woordvoerder van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zei eerder al eens in gesprek met Nursing.nl.  ‘Als buitenstaander lijkt het soms makkelijk: je moet gewoon je mond houden. Maar er is een groot grijs gebied. Het gaat dan vooral om vragen wat je wel en niet mag delen in het belang van de zorg. Zo hadden we pas een vraag van een verpleegkundige die informatie doorspeelde naar jeugdzorg in het belang van de kinderen van zijn patiënt. Achteraf vroeg hij zich af of hij dit wel of niet had mogen doen’, zei Monique Roedoe, woordvoerder van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) eerder al eens in gesprek met Nursing.nl. V&VN werkt daarom aan een handreiking over het beroepsgeheim, die deze zomer uit moet komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.