Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

V&VN: ‘Aanpakken personeelstekort grootste uitdaging voor 2018’

Het personeelstekort is de grootste uitdaging op verpleegkundig vlak het komende jaar. ‘Als daar niks aan gedaan wordt, kunnen we het simpelweg niet over de inhoud gaan hebben,’ aldus V&VN-directeur Sonja Kersten in een interview met Nursing.

Lees ook het premium artikel: ‘Wat staat verpleegkundigen te wachten dit jaar?’

Sonja Kersten (rechts) via Skype in gesprek met minister van VWS Hugo de Jonge
Sonja Kersten (rechts) via Skype in gesprek met minister van VWS Hugo de Jonge tijdens de actiedag 'Meer zorgen minder papier' eind november vorig jaar (Foto: ANP)

Het moge duidelijk zijn: het personeelstekort is het grootste probleem dat de zorg het afgelopen jaar teisterde en dat zal in 2018 niet anders zijn. Bovenop de duizenden vacatures die er nu zijn, zijn komende jaren meer dan 100.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Voor beroepsvereniging V&VN is het personeelstekort dan ook het belangrijkste thema voor 2018. ‘Want als daar niks aan gedaan wordt, kunnen we het simpelweg niet over de inhoud gaan hebben, zó problematisch is het momenteel,’ aldus Kersten.

Onderzoeksrapport

De beroepsvereniging overhandigde eind november het onderzoeksrapport ‘Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg’ aan de Tweede Kamer. Daarin wordt onder meer gesteld dat de beloning van verpleegkundigen en verzorgenden omhoog moet, dat er veel meer stageplaatsen nodig zijn, dat er moet worden geïnvesteerd in scholingsbeleid en strategisch personeelsbeleid. Allemaal om nieuwe collega’s te vinden en huidige collega’s te behouden. ‘De zorg in Nederland komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken’, stelt Kersten.

Op de politieke agenda

Kersten blikte ook terug op het afgelopen jaar: ‘Het was een roerig jaar, maar ook bijzonder,’ zegt ze. ‘Aan de ene kant werden er fantastische dingen bereikt, vonden er innovaties plaats, werd meer over schotten gekeken. Aan de andere kant zag je dat er steeds grotere werkdruk is, dat er te weinig collega’s zijn voor de huidige zorgvraag en zorgzwaarte. Toch hebben we ook hierin dingen bereikt. Want het heeft lang geduurd voor iedereen doorhad hoe urgent het probleem was, maar inmiddels staat het enorme tekort aan collega’s wél op de politieke agenda.’

Buikpijn

Begin december spraken Tweede Kamerleden en ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins (VWS) in een vier uur durend debat over de personeelstekorten in de zorg. Veel Kamerleden vroegen op korte termijn om een arbeidsmarktagenda, waarin de ministers duidelijk aangeven wat zij gaan doen aan de problemen in de zorg. Minister De Jonge gaf aan ‘buikpijn te hebben’ van de problemen in de zorg en belooft het eerste kwartaal van 2018 met een arbeidsmarktagenda te komen. Hij vindt het tijd voor goed werkgeverschap -gefaciliteerd door de overheid (extra geld en middelen)-, ambassadeurschap van huidige verpleegkundigen en verzorgenden, strategisch personeelsbeleid en innovatie.

Eind november voerden verpleegkundigen op verschillende plekken in het land actie tegen de registratielast en de hoge werkdruk in de zorg. Lees meer

2 REACTIES

 1. Werkdruk in de zorg te kort aan personeel, ik hoor het al zolang ik werk in de zorg.
  Iedereen houd zich hier mee bezig, de politiek, Vakbonden, Beroepsorganisaties, bestuur van ziekenhuizen, OR, managers, en als laatste personeel op de werkvloer(de groep die er indirekt last van heeft)
  We weten ook dat de laatste groep voornamelijk bestaat uit vrouwen.
  Mijn voorstel zou zijn naar de groepen die ik als eerste in mijn lijstje opnoem
  Praat eens met ons, WIJ van de werkvloer, Wij de uitvoerders van al die bedenkers om hun ziekenhuis in de markt te houden, onderscheidend te zijn.
  Wij weten heel goed wat nodig is geef ons goede arbeidsvoorwaarden zoals kinderopvang ZONDER 9 tot 5 mentaliteit
  Terug naar het bed terug naar de patiënt
  Weg met al die lijstjes afvinken.
  Geef ons de tijd terug om te doen waar We goed in zijn zorgen voor onze patiënten. En natuurlijk ben ik een groot voorstander van jezelf ontwikkelen, professionaliseren maar beloon dat dan en zorg ervoor dat je de groep op de werkvloer bij een verandering in beweging krijgt en dat doe je door met hen in gesprek te gaan wat heeft deze beroepsgroep nodig om het vol te houden. Als er nu eens 1 ziekenhuis zou zijn die op deze manier te werk gaat ten eerste ben je dan echt onderscheidend en ik weet zeker dat personeelstekort geen probleem zal zijn. Een mooie slogan zou zijn wij zorgen goed voor ons personeel zodat zij goed voor onze patiënten kunnen zorgen. Win Win situatie?

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een hypocriet spelletje wordt er weer gespeeld. De personeelstekorten zaten er al jaren aan te komen en er wordt gedaan alsof men dat sinds vorig jaar pas weet. Als men dit echt pas sinds vorig jaar weet mogen ze van mij allemaal opstappen. Ook bij V&VN. Het was in de jaren negentig al bekend namelijk. Ik wil graag vertegenwoordigd worden door bekwame mensen en niet iet door onbenullen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.