Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

V&VN betreurt komst kortelijnsverpleegkundige

Beroepsvereniging V&VN betreurt dat met de kortelijnsverpleegkundige de zoveelste nieuwe functie in leven is geroepen om het tekort aan huisartsen op te vangen.
V&VN betreurt komst kortelijnsverpleegkundige

De elf kortelijnsverpleegkundigen starten dit najaar in de Centrale Huisartsen Posten Zuidoost Brabant. De, van huis uit SEH-verpleegkundigen, bieden laagcomplexe spoedeisende (huisartsen)zorg buiten kantooruren. De verpleegkundigen worden opgeleid door oud-huisartsen en gaan volgens protocol patiënten zelfstandig behandelen.

Verpleegkundig specialist / nurse practitioner huisartsenpraktijk
V&VN betreurt het dat met de kortelijnsverpleegkundige ‘alweer een nieuwe functie wordt bedacht.’ Marian Kaljouw, voorzitter V&VN in een persbericht op de website van de beroepsvereniging: ‘Wij zetten vragen ons af hoe deze functie zich verhoudt tot de bestaande functies van verpleegkundig specialist/nurse practitioner in de huisartsenpraktijk en op de spoedeisende hulp. Ons advies is dat verpleegkundigen voor de huisartsenposten een MANP-opleiding gaan volgen of gevolgd hebben. Daarmee komen zij beter beslagen ten ijs, bieden meer patiëntveiligheid en kunnen echt zelfstandig handelen.’

Zelfstandig behandelen verpleegkundige
De kortelijnsverpleegkundigen zijn voor de Centrale Huisartsen Posten Zuidoost Brabant een antwoord op de toenemende druk op huisartsenposten.  Zij zullen zich onder andere richten op KNO-klachten, huidaandoeningen, ouderenzorg en klachten aan het bewegingsapparaat. Buik-, hart,- en hoofdklachten behandelen zij niet. De planning is dat de kortelijnsverpleegkundigen in september kunnen beginnen.

V&VN
Door: redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

6 REACTIES

  1. Leuk dat er allerlei “nieuwe verpleegkundige functies” komen, die voornamelijk in de AGZ bruikbaar zijn. Maar hier even een noodkreet vanuit de GGZ: “Waar zijn straks de all-round opgeleide superzusters gebleven!” Ik ben bang dat alle superzusters straks een opleiding gaan doen en er weinig overblijft voor aan het bed en op de groep. Uit pure ballorigheid en frustratie weiger ik daarom ook om bijvoorbeeld de specialistenopleiding te gaan doen. Ik hoor, als superzuster aan het bed van mijn patient! En als ik in mijn team om me heen kijk zie ik gelukkig dat veel collega’s er ook zo over denken, en samen staan wij naast onze patient!

  2. Lees alle reacties
  3. Inderdaad wees alert op het domein van de verpleegkundige! Alle trucs zijn aan te leren….vaardigheden, ook vaardigheden die nu voorbehouden zijn aan artsen in spe. Meer vaardigheden, meer verantwoordelijkheid, meer loon prima! In de praktijk gebeurt dit niet en is dit een goedkope vervanging voor de hogere loonkosten van de artsen. Onderhandelen verpleegkundigen nog wel over hun arbeidsvoorwaarden? Of laten ze anderen bepalen wat ze waard zijn en wat hun beroepsdomein is?

  4. als verpleegkundige moeten we steeds meer weten en kunnen, maar betalen ho maar, om op Lia te reageren. Maar zijn dan de artsen nog wel eindverantwoordelijk of krijgen we die verantwoordelijkheid er ook nog bij? Dan mag de vpk opleiding ook wel 6 jaar gaan duren, maar dan moet het salaris ook meestijgen (wat toch nooit gebeurt)

  5. De lijnen waarbinnen het beroep van verpleegkundigen zich afspeelt worden meer en meer opgerekt, hetgeen de duidelijkheid omtrent het beroep niet ten goede komt. Mij is niet duidelijk waarom verpleegkundigen de druk op huissartsenposten moeten opvangen en niet, bijvoorbeeld, artsen in opleiding. Zit ‘em dat in de loonkosten of is er ook nog een inhoudelijke grondslag?
    Overigens, W. ten Wolde, horen sentimenten er gewoon bij en is het niet alleen een rationele discussie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.