Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: ‘Blijf mondmaskers voorlopig dragen, ook bij niet-covidzorg’

Blijf bij patiënten zonder covid-19 voorlopig een mondmasker dragen, ook als je volledig gevaccineerd bent. En draag voortaan altijd een FFP2-masker bij (een verdenking op) covid-19 en bij hoogrisicosituaties. Dat adviseert beroepsvereniging V&VN verpleegkundigen en andere zorgverleners.
Verpleegkundige bij een coronapatiënt op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Foto: ANP
Verpleegkundige bij een coronapatiënt op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Foto: ANP

De regel ‘bij alle patiënten zonder covid-19 minstens een mondneusmasker type IIR dragen’ geldt wat V&VN betreft zolang de druk op de zorg door covid-19 hoog blijft. Wat betekent dat concreet?

‘Draag een mondneusmasker’

Bij risiconiveau ‘Ernstig’ en ‘Zorgelijk’ (zie kader) is het verstandig ook bij niet-covidzorg uit voorzorg een mondneusmasker type IIR te dragen, zegt V&VN. Dus ook als je 2 vaccinaties plus de booster hebt gehad. Het risiconiveau wordt elke dinsdag opnieuw berekend. Op dit moment zitten we op ‘Ernstig’. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen op basis van hun professionele inzicht hiervan afwijken als dit nodig is, aldus de beroepsvereniging.

Risiconiveaus in de zorg

  • Ernstig: in 7 dagen per dag gemiddeld meer dan 25 ic-opnames of meer dan 100 ziekenhuisopnames.
  • Zorgelijk: in 7 dagen per dag gemiddeld 10-25 ic-opnames of 40-100 ziekenhuisopnames.
  • Waakzaam: in 7 dagen per dag gemiddeld minder dan 10 ic-opnames of minder dan 40 ziekenhuisopnames

Het ernstigste cijfer bepaalt het risiconiveau. Als het aantal ic-opnames 15 is en het aantal ziekenhuisopnames 105, dan is het risiconiveau ‘Ernstig’.

Preventief

Met deze leidraad wijkt de beroepsvereniging iets af van de huidige RIVM-richtlijnen. Daarin staat namelijk dat bij niveau ‘Zorgelijk’ zorgmedewerkers preventief een chirurgisch mondneusmaker ten minste type II dragen bij zorghandelingen of situaties waarbij geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden tot een cliënt. V&VN zegt dus: ook bij ‘zorgelijk’ altijd preventief een mondmasker dragen.

Melden

‘Stelt jouw werkgever, ook na aandringen, niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar? Doe dan een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de inspectie SZW of het meldpunt van V&VN’, aldus de beroepsvereniging.

De brancheverenigingen ActiZ (vvt) en NVZ (ziekenhuizen) verwijzen naar de geldende RIVM-richtlijnen. Ze benadrukken bovendien dat werkgevers mondmaskers ter beschikking stellen als verpleegkundigen die willen dragen, ook al zou dat volgens RIVM-richtlijnen niet perse noodzakelijk zijn.

V&VN, ActiZ en vakbonden NU’91 en CNV schreven een leidraad met FFP2-maskers als norm in de zorg, lees de uitleg van V&VN-voorzitter Bianca Buurman daarover.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.