Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: ‘Blijf thuis bij griepverschijnselen’

Ga niet werken als je merkt of voelt aankomen dat je griep hebt, adviseert Sonja Kersten van beroepsvereniging V&VN.
griep.jpg
Foto: Arno Massee

Daarnaast benadrukt ze het belang van de griepvaccinatie voor verpleegkundigen. ‘Juist om je patiënten te beschermen. Vooral omdat je soms niet door hebt dat je het griepvirus onder de leden hebt,’ aldus Kersten in een nieuwsbericht op de website van de beroepsvereniging.

Griepepidemie bevestigd

Kersten geeft dit advies naar aanleiding van de griepepidemie, die vorige week als officieel werd bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM bezochten vorige week 72 per 100.000 mensen de huisarts met griepklachten. In de eerste week van januari waren dat er 82. 

‘Griepprik doe je niet voor jezelf’
Uit onderzoek van de Universiteit Groningen uit 2013 blijkt dat verpleegkundigen soms niet merken dat ze griep hebben en dus doorwerken. Hierdoor kunnen patiënten besmet raken, zeker omdat niet alle verpleegkundigen en verzorgden zich laten vaccineren. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het RIVM dat slechts een klein deel van de verpleegkundigen zich laat inenten tegen de griep. In de winter van 2012-2013 haalde gemiddeld 13 procent van alle artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel een griepprik.

3 misverstanden over de griepprik
De jaarlijkse griepprik leidt vaak tot discussie over wel of niet vaccineren. Vorig jaar zette Nursing misverstanden over de griepprik op een rij, met uitleg van deskundigen. Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.