Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN en NU’91 oneens over vrijheidsbeperking

V&VN en NU'91 zijn het oneens over het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg. V&VN is vóór, NU'91 zegt dat de beroepsorganisatie samen met de Inspectie 'alleen maar mooie sier wil maken naar de Nederlandse bevolking toe'.
V&VN en NU'91 oneens over vrijheidsbeperking

 

Gisteren maakte NU’91 haar mening bekend over de intentieverklaring van de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ en een aantal zorginstellingen om vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg uit te bannen. De vakbond noemde het initiatief ‘volstrekt onrealistisch’ en stelde dat de Inspectie ‘boter op haar hoofd had’.

‘Mooie sier maken met intentieverklaring’

V&VN vindt dat het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen drastisch omlaag kan. Dat kan volgens de beroepsorganisatie worden bewerkstelligd door onder meer scholing van verpleegkundigen en verzorgenden en uitwisseling van succesvolle praktijkvoorbeelden.

Vandaag stelt Michel van Erp van NU ’91 in een gesprek met Nursing.nl dat de Inspectie en de V&VN met de intentieverklaring ‘mooie sier willen maken naar de Nederlandse bevolking toe’. ‘Verpleegkundigen worden met iets opgezadeld wat in de praktijk volstrekt niet waar te maken is’, aldus de vakbondsman.

Verpleegkundigen positief

Beroepsorganisatie V&VN begrijpt niets van de opstelling van NU’91. ‘De Inspectie heeft degelijk onderzoek verricht en het is jammer dat de vakbond dat niet erkent’, zegt woordvoerder Monique Verkerk van V&VN in een reactie. ‘Opvallend is dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf heel erg positief zijn over de intentieverklaring. Wij horen van hen juist reacties als “We willen ermee aan de slag, laat ons voorbeelden zien!”‘

Bijscholing

‘Bovendien zijn er een aantal zorginstellingen in Nederland waar principieel niet wordt gefixeerd. Deze voorbeelden bewijzen dus dat het wél kan, maar er is nog te weinig bekend over de alternatieven. Met bijscholing, het ontwikkelen van multidisciplinaire richtlijnen en een ISO-normering voor de gebruikte hulpmiddelen is het zeker haalbaar om het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen.’

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.