Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

V&VN: ‘Geen directe zorgen over ouderenzorg’

Veel ouderen moeten thuis blijven wonen, terwijl ze dat eigenlijk niet kunnen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en sloeg daarom vorige week alarm. Ook V&VN volgt kritisch de ontwikkelingen, en roept de achterban op om te kijken waar het niet goed gaat bij de transitie, want die heeft ‘mooie, maar ook zorgelijke kanten.’
V&VN: ‘Geen directe zorgen over ouderenzorg’
Foto: ANP Photo

In een onderzoek van LHV onder 875 huisartsen zegt driekwart nu al te merken dat het thuis laten wonen van ouderen moeilijkheden oplevert, en het probleem lijkt alleen maar te groeien. V&VN vindt het goed dat er onderzoek is gedaan. ‘Het is niet zo dat we ons helemaal geen zorgen maken, maar het is ook moeilijk te zeggen omdat we zelf nog geen onderzoek hebben gedaan. Om een goed beeld van de situatie te krijgen moeten we dit goed monitoren en samen optrekken met patiëntenorganisaties,’ zegt Francis Bolle, woordvoerder van V&VN.

Alarm huisartsen over ouderenzorg

Vorige week uitten huisartsen hun zorgen over de ouderenzorg. Lees hier het artikel

Marleen Verbree

Volgens V&VN komt het voor dat ouderen nu tussen wal en schip vallen en verpieteren. Een goed voorbeeld daarvan komt naar voren in het stuk dat verpleegkundige Marleen Verbree een paar weken geleden schreef. Het gaat over een kwetsbare cliënte die, ondanks al haar beperkingen, gewoon terug naar huis wordt gestuurd. Haar stuk bereikte inmiddels miljoenen mensen via de (sociale) media en is een goed voorbeeld van hoe met ouderen die eigenlijk niet meer thuis kunnen worden, wordt omgegaan.

‘Mensen buiten de zorg beseffen niet dat dit de werkelijkheid is’

Nursing sprak met Marleen. Lees hier het interview.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is één van de redenen dat het voor veel ouderen lastig is om op zichzelf te blijven wonen, aldus V&VN. ‘Het is de taak van de wijkverpleegkundige om dit te signaleren en de cliënt eventueel door te verwijzen. Dat kan een doorverwijzing zijn naar ontmoetingsplaatsen of clubjes, maar ook door een appel te doen op de familie of mantelzorger, of door aanpassingen in huis,’ zegt Bolle.

Woongroep

Voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen moet een passende woonvorm gevonden worden, bijvoorbeeld een woongroep. Bolle: ‘Daar hebben ze gezelligheid van elkaar, zitten ze dicht bij de zorg, maar feitelijk wonen ze wel alleen. Zulke projecten kosten alleen wel veel tijd, omdat er nog te weinig woongroepen specifiek voor ouderen zijn gebouwd.’

Scholing

V&VN noemt het opvallend dat LHV oproept tot meer wijkverpleging, terwijl er al lange tijd veel wijkverpleegkundigen werkzaam zijn. ‘Blijkbaar zijn ze al die tijd voor een deel onzichtbaar geweest,’ aldus Bolle. ‘Sommige wijkverpleegkundigen voldoen bovendien niet aan het profiel. Ze hebben bijvoorbeeld al een aantal jaren geen verpleegkundige diagnoses of indicaties gesteld. Door scholingstrajecten zorgen we dat zij ook weer signalerende en coördinerende werkzaamheden oppakken.’

V&VN organiseert samen met andere zorgorganisaties op 16 april een debat, genaamd ‘Wanneer zijn de rapen gaar?’ over risico’s, dilemma’s en grenzen aan eigen regie van zorg. Lees hier meer.

8 REACTIES

 1. Helaas inderdaad weer een bestuur dat zich laat imponeren door de status die deelname aan VWS-overleg geeft, maar daardoor de belangen van de achterban en vooral de ouderen uit het oog verliest. Zichzelf zelfs laat ringeloren — zie http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/3/VWS-wil-strak-sturen-op-kosten-wijkverpleging-1493019W/.
  Terwijl de hervorming langdurige zorg in de huidige vorm zo ongeveer het grootste politieke schandaal is dat ik me kan herinneren, en ik ben van ’62. Lees (versie 3 van) http://www.gezondezorg.org/ouderenzorg, en huiver.

 2. Lees alle reacties
 3. blurp. inderdaad, al jaren geen indicaties gesteld, maar wel al jaren in oorlog met het CIZ over gestelde indicaties door mevrouw achter de telefoon.
  en ja joh, laten we de verzorgingshuizen afbreken en woongroepen bouwen……laten we ons met zijn allen niet ENORM in de maling nemen??? Waarom hebben jullie nog geen onderzoek gedaan V&VN? Bang dat je je vingers brandt? Ik heb al jaren geleden mijn lidmaatschap opgezegd, maar ik begin nu te hopen dat er meer collega;s wakker worden en doorzien dat jullie belang niet echt overeenkomt met het belang van die verpleegkundigen en verzorgenden die gewoon hun werk goed willen kunnen doen en die nu wel es wat anders willen horen dan dat het allemaal anders moet, liefst alleen op hbo niveau.

 4. Dat is nu een steeds wederkerende ergernis. Die zogenaamde ‘grote’ koppen in de zorgsector zien nooit ergens problemen. Omdat zijzelf wel de laatste zullen zijn die er uit vliegen. Als men bedenkt dat gemeentes al jaren bezuinigen en de dienstverlening stelselmatig minder wordt, is niet te verwachten dat het met de zorgzaamheid voor ouderen beter zal gaan. Dat zogenaamde keukentafel gesprek, waar de noodzakelijke zorg bepaald wordt door een gemeenteambtenaar, levert enkel maar ergernis en slechte zorg op. Want, gelijk bij welke instantie, wordt de te verstrekken zorg niet bepaald door de behoefte maar door het budget. Verder is het regeringsbeleid gewoon een beleid dat de ouderen laat stikken. De medische zorg is al uitgekleed zodat ouderen meer gaan sukkelen met de gezondheid. Dan zogenaamd ‘liever’thuisblijven is volksverlakkerij. Want het zijn gewoon de regels die bepalen of je in een tehuis mag gaan wonen. Of het liever wilt of niet doet er geen snars toe.
  De zogenaamde hervormingen van de zorg zijn er enkel op gericht om die goedkoper te maken door minder zorg te verlenen.De bejaarden kunnen stikken als ze niets meer opbrengen.

 5. Waanzinnig kortzichtig en wereldvreemd deze reactie van vevn. Wiens belangen behartigen zij? Wie vertegenwoordigen zij? Verzorgenden en verpleegkundigen? Terwijl die overal inmiddels aan de bel trekken dat de kwaliteit van zorg in gevaar is, banen verdwijnen en mensen in gevaar zijn, doet venvn alsof het allemaal wel meevalt….

 6. Zwak antwoord van de VenVN. Er zijn al veel signalen maar het wordt ad hoc opgepakt. We moeten het monitoren zegt Francis. Loopt er dan al een monitor onderzoek? Als dat niet zo is dan moet dat nu bij de minister opgeeist worden door de VenVN.
  Daarnaast wordt gesproken over leegstand van verzorgignshuizen, maar we weten toch dat het aantal ouderen over 15 jaar verdubbeld? Waar moeten al die mensen dan naar toe? Thuis is niet voor iedereen een goede optie.

 7. Wat doen we met al die leegstaande verzorgingshuizen straks???
  Eerst allemaal nieuwbouw naar de eisen des tijds, nu leegstand.
  Vind het kapitaalvernietiging….
  Wat dachten we dat al die zorg thuis kost en met auto,s gereden wordt?
  Buurtzorg zo dat je met de fiets je werk af kunt zo mogelijk…
  Weg wildgroei.. en weg marktwerking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.