Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

V&VN: griepprik voor álle verpleegkundigen

Na de Gezondheidsraad zegt nu ook beroepsorganisatie V&VN dat álle verpleegkundigen en verzorgenden een griepprik moeten halen. 'We moeten voorkomen dat kwetsbare patiënten en verpleeg- en verzorgingshuisbewoners ziek worden en zelfs kunnen overlijden', aldus Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN.

 

V&VN heeft hierover een persbericht doen uitgaan naar aanleiding van de uitspraak van voorzitter André Knottnerus van de Gezondheidsraad vorige week. Die zei dat ziekenhuizen en verpleeghuizen te laks zijn met het inenten van personeel tegen de griep.

Sterfgevallen

Knottnerus zegt dat vooral niet-academische ziekenhuizen en instellingen in de ouderenzorg het advies van de Gezondheidsraad aan hun laars lappen. Kwetsbare patiënten en verpleeghuisbewoners lopen hierdoor onnodig risico op ziek worden of zelfs overlijden, vindt hij. Dit voorjaar adviseerde de Gezondheidsraad alle zorgmedewerkers een griepprik te halen. Internationaal onderzoek toont inderdaad aan dat het aantal sterfgevallen door griep vermindert als het personeel is ingeënt.

Griepprik

V&VN volgt het advies van de Gezondheidsraad en stelt dat álle verpleegkundigen en verzorgenden de griepprik moeten halen. De beroepsorganisatie adviseert verpleegkundigen en verzorgenden die nog niet zijn ingeënt bij hun werkgever om de griepvaccinatie te vragen.

V&VN

Door: redactie Nursing

Lees ook:

2 REACTIES

  1. Ja, je kunt nog steeds de griep overbrengen als je gevaccineerd bent. Dat geldt zowel voor seizoensgriepvaccinaties en ook voor de vaccinaties tegen de A/H1N1. Vaccinatie biedt geen garantie; ook niet op bescherming voor jezelf: na 1 prik wordt naar schatting 30% beschermd, na de tweede is dat 60-70% (Bron: NHG) Er is heel wat onderzoek gedaan naar het effect van griepvaccins; de effectiviteit staat zeer ter discussie. Ook t.a.v. gezondheidswerkers (HCW’s:Health Care Workers)m.b.t. besmetting van hun patienten:’zie http://www.cochrane.org en kijk bij ‘Cochrane influenza resources’

  2. Lees alle reacties
  3. Als verpleegkundige ondervind ik grote morele druk om me te laten vaccineren. Voor mij belangrijke vraag blijft in alle informatiecampagnes onbeantwoord: “Volgens mij kan ik, ookal zou ik gevaccineerd zijn tegen de Mexicaanse griep, de griep nog altijd overbrengen, zonder zelf ziek te zijn; klopt dit ja of nee?”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.