Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN kritisch op programma’s politieke partijen

V&VN beoordeelde negen verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, gericht op de beloftes van de partijen aan verpleegkundigen en verzorgenden. Slechts vijf partijen scoren een voldoende.
V&VN kritisch op programma's politieke partijen

V&VN legde de verkiezingsprogramma’s van negen partijen langs de Zorgmeetlat en beoordeelde ze op vijf criteria, gericht op de beloftes van de partijen aan verpleegkundigen en verzorgenden. ‘Was er bij de vorige verkiezingen in 2010 meer aandacht voor het aantrekken van nieuwe zorgmedewerkers, dat is nu verschoven naar het behouden van de huidige medewerkers,’ schrijft V&VN. Ook het terugdringen van administratieve lasten, meer ontplooiingsmogelijkheden en preventie staan bij diverse partijen in de programma’s. V&VN vindt het een positieve ontwikkeling dat de partijen oog hebben voor meerdere richtingen, om de grote vraagstukken in de zorg op te lossen.

Financiële kaders vaag
Wél noemt de beroepsvereniging het zorgelijk dat de ‘financiële kaders bij alle programma’s ontbreken of zeer vaag geformuleerd zijn.’ Hierdoor kan de beroepsvereniging onvoldoende toetsen of de voorgestelde maatregelen en oplossingen ook daadwerkelijk geconcretiseerd kunnen worden. V&VN blijft kritisch of de beloftes uiteindelijk ook een plek krijgen in het Regeerakkoord. Ze hebben indirect immers ook gevolgen voor patiënten. Door het ontbreken van de financiële kaders bij de verkiezingsprogramma’s hebben alle partijen een punt aftrek gekregen, omdat V&VN hierdoor de concrete belofte moeilijk kan toetsen.

> Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Nursing heeft een greep uit de zorg-standpunten van de grote partijen voor je op een rijtje gezet.
> Bekijk hier welke partijen welk cijfer van V&VN krijgen. 

V&VN
Door: redactie Nursing

Beeld: ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob brengt tijdens de campagne van de partij voor de Tweede Kamer verkiezingen een bezoek aan de bewoners van Zorggroep Manna in Enschede. Foto: Phil Nijhuis.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.