Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

V&VN: ‘Onvoldoende aandacht voor verpleegkundig rekenen’

Beroepsvereniging V&VN vindt de resultaten van de Nursing-enquête naar verpleegkundig rekenen zorgwekkend.
V&VN: ‘Onvoldoende aandacht voor verpleegkundig rekenen’

‘Verpleegkundig rekenen krijgt niet de aandacht die het zou moeten hebben. Afgelopen jaren heeft de beroepsvereniging regelmatig met de werkgeverspartijen om de tafel gezeten, maar op een of andere manier komen er geen concrete plannen om het verbeteren van de rekenvaardigheid op de kaart te zetten’, zegt Myriam Crijns van beroepsvereniging V&VN die verpleegkundig rekenen als aandachtsgebied heeft.

Verpleegkundige maakt nog steeds rekenfouten
Bijna 40 procent van de deelnemers aan de Nursing-enquête over verpleegkundig rekenen maakt weleens een rekenfout bij medicatietoediening. Lees meer >>>

Medicatiefout door verkeerd rekenen

In de enquête geeft veertig procent van de verpleegkundigen aan weleens een rekenfout te maken bij medicatietoediening. Crijns: ‘Dat vind ik veel, dat is bij vier op de tien patiënten. Dan moet je je als werkgever én als verpleegkundige toch achter je oren krabben en aan de slag gaan met bijscholing? De discussie over wiens verantwoordelijkheid de bekwaamheid is – verpleegkundige of werkgever- is wat mij betreft een non-discussie: als de werkgever bijschoolt en toetst op de voorbehouden en risicovolle BIG-handelingen, waarom dan niet in verpleegkundig rekenen?’

9 REACTIES

 1. tot voor kort had VenVN een rekentoets op haar site staan, die ik regelmatig maakte om bij te blijven. Ik werk in de thuiszorg en daar wordt vaak door een apotheek kant en klare medicatie geleverd, ik reken dus niet zo veel. maar wil het toch bijhouden. echter kan nu nergens een rekentoets vinden, ja een betaalde, maar ja zorg moet zo goedkoop mogelijk ,dus kleine organisaties hebben daar dan geen geld voor. moet het dus zelf betalen. doe het dan dus niet meer regelmatig wat weer ten koste gaat van mijn rekenvaardigheid.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat 40% verpleegkundigen rekenfouten maken, betekend niet dat de patiënt het ook toegediend krijgt. Als het goed is, worden medicijnen volgens protocol altijd gecontroleerd door een tweede verpleegkundige voordat deze toegediend worden- en deze moet ook de berekeningen herhalen. Ik ben trainer voor de voorbehouden handelingen en wij hebben de rekentoets in ons ziekenhuis in ons toets programma opgenomen . Deze toetsen (vaste medicijnen, vloeibare medicijnen, bloed- en bloedproducten, zuurstof en pompen/IVACS etc.) dienen met een 10 gehaald te worden, anders mag men deze handelingen niet meer uitvoeren. Er zijn 2 her toetsen mogelijk en tot nu toe heeft iedereen bij ons dit gehaald. Na de eerste keer gezakt te zijn kan men extra bijscholing aanvragen….maar tot nu toe heb ik deze vraag nog nooit ontvangen. Dus ook ik ben voorstander, dat de rekentoetsen van de werkgever aangeboden worden.

 4. Wanneer het nou al jaren bekend is dat verpleegkundig rekenen een probleem is voor een groep Verpleegkundigen, zorg dan aub. voor een praktische oplossing. Elke verpleegkundige met een vol rooster is chronisch moe en heeft een hoge werkdruk. 'Opschieten' is een criterium. De dagelijkse emoties die je als verpleegkundige te verwerken krijgt zijn ook niet mis. Niet ideaal dus om dan even tussendoor sommetjes te moeten berekenen. Laat anders de fabrikant van infuusvloeistoffen aub. een lijst maken met bijvoorbeeld druppelfrequenties per minuut en plak dat op elke infuuszak als sticker. Zo kun je dat bij meerdere problemen oplossen en het voorkomt onnodig leed bij de patiënten. Hang anders een poster op in de medicatieruimte met de meest gebruikte medicatieoplossingen, druppelfrequenties etc. Ook 'E-Health voorbeeldfilmpjes' moeten eigenlijk in zo' n ruimte beschikbaar zijn voor wie het even niet meer weet en alleen staat. Soms wil je als verpleegkundige een andere verpleegkundige niet storen. Je smartphone kun je ook niet altijd meenemen tijdens je werk, daar kun je wel een handige rekenapp. voor verpleegkundigen op installeren.

 5. Volgens mij is het zo dat rekenen meegenomen moet worden bij de toetsing van verpleegtechnische vaardigheden. Wanneer de som, die tijdens de praktijktoets nodig is, niet klopt is men niet bekwaam. Tijdens mijn lessen zeg ik altijd: "Als je niet kan rekenen ben je niet bekwaam in bijv. injecteren, sondevoeding toedienen, zuurstof toedienen etc."

 6. Daarom.is het rekenonderwijs binnen de opleiding Mbo-Verpleegkundige zo belangrijk! Verpleegkundigen hebben een goede basis nodig op het gebied van rekenen om uiteindelijk het medisch rekenen eigen te maken. Alleen al hierom is het behoud van de rekentoets als onderdeel van het slag- zakbesluit van groot belang.

 7. Beste Marloes,
  goed dat je aandacht vraagt voor dit onderwerp! Alleen: als 4 op de 10 verpleegkundigen aangeeft 'wel eens' een rekenfout te maken, wil dit niet zeggen dat het bij 40% van de patiënten fout gaat. In dat geval zou 4 op de 10 verpleegkundigen bij élke patiënt een fout moeten maken…….
  Groeten,
  Monique Dirven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.