Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN stelt handreiking op voor omgaan met seksualiteit

Beroepsvereniging V&VN heeft een handreiking opgesteld voor het omgaan met aspecten van seksualiteit tijdens de beroepsuitoefening. Hierin staat dat er beroepsmatig geen plaats is voor seksuele handelingen door verpleegkundigen en verzorgenden binnen de zorgrelatie.
bed

De handreiking is opgesteld door de Commissie Ethiek van de beroepsvereniging. ‘Zo geven we meer duidelijkheid over het omgaan met verschillende aspecten van seksualiteit. Het geeft een afbakening tussen wat zorgvragers wel en absoluut niet van verpleegkundigen en verzorgenden mogen verwachten’, aldus Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN.

 

Seksuele handelingen
In de notitie wordt onder andere uitgelegd wat een gepaste bejegening is, wat gepast lichamelijk contact is, hoe je omgaat met seksueel gedrag van de zorgvrager en hoe je hieraan grenzen stelt. Ook vermeld de handleiding nadrukkelijk dat er vanuit beroepsmatig perspectief geen plaats is voor seksuele handelingen en gedragingen.

 

Meldingen

Vorig jaar ontstond er ophef over seksuele handelingen in de thuiszorg. Een 24-jarige studente hbo-v kreeg toen van een PGB-cliënt de vraag hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden met wie de studente meeliep, deden dit en vonden dit normaal. Vakbond NU’91 kreeg vervolgens tientallen verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden. De meldingen liepen uiteen van: in bed trekken, betasten, vragen om hulp bij het masturberen, seksuele verzoeken tijdens het wassen tot het bekijken van pornofilms tijdens het katheteriseren. Naar aanleiding van de vele meldingen, stelde NU’91 dat de Nationale Beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden moest worden aangescherpt.

 

NU’91 kritisch
De vakbond is dan ook blij dat V&VN een handreiking heeft opgesteld. Toch zij ze ook kritisch over het document. ‘De handreiking bevat weinig nieuwe informatie en omvat twintig pagina’s waardoor het niet makkelijk is om mee te werken’, zegt Karin Weerts van NU’91. Liever zou zij een aanpassing in de beroepscode zien. ‘Aan de beroepscode moeten een paar zinnen worden toegevoegd waarin staat dat seksuele handelingen niet thuis horen in de zorg.’

 

De complete handreiking is te vinden op de website van V&VN.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.