Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN vordert met kwaliteitsregister

Het nieuwe kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zal in januari 2007 getest worden op de praktische toepasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Dat heeft de V&VN aan Nursing laten weten.  

De tests zullen worden uitgevoerd in een Nederlandse pilot-instelling. V&VN is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van een kwaliteitsregister voor verpleegkundigen en verzorgenden, in navolging van andere (para)medische beroepsgroepen. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten in het kader van de nieuwe regels voor herregistratie voor de Wet BIG, die volgens de laatste berichten vanaf januari 2007 gaan gelden, naast een werkureneis ook voldoen aan kwaliteitseisen. Die zullen in het kwaliteitsregister worden vastgelegd. Het kwaliteitsregister is toegankelijk voor leden en niet-leden van V&VN.

Bijscholing
In de afgelopen maanden zijn in overleg met verpleegkundige beroeps- en brancheorganisaties en zorginstellingen normen opgesteld waaraan zorgverleners moeten voldoen. ‘Deze gemene deler moet voor diverse groepen verder worden uitgewerkt. Chris Nas: ‘Denk aan de dialyseverpleegkundige, die specifieke bijscholing moet volgen.’ In het register zal daarom een lijst van geaccrediteerde opleidingen worden opgenomen. Op dit moment vindt de ontwikkeling van een website voor het project plaats.

Harmonisatie
Een aantal verpleegkundige beroepsorganisaties heeft al zo’n drie jaar ervaring met het voeren van een eigen kwaliteitsregister. Met deze groepen, waarvan sommige wel en sommige zoals de EADV (diabetesverpleegkundigen) niet gefuseerd zijn met V&VN, vindt overleg plaats over harmonisatie en waar mogelijk samenvoeging van de registers.

Kwaliteit
Het kwaliteitsregister bestaat vooralsnog los van het BIG-register. ‘Het BIG-register is een onderdeel van de wetgeving. De overheid heeft de beroepsgroep opgedragen zelf zorg te dragen voor de kwaliteit,’ aldus Chris Nas.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.