Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

V&VN wijst hulp bij zelfdoding door verpleegkundige af

Beroepsvereniging V&VN staat afwijzend tegenover het initiatief van de groep Uit Vrije Wil die hulp bij zelfdoding bij een ‘voltooid leven’ mogelijk wil maken. Hierin zou ook een rol zijn weggelegd voor de verpleegkundige.
V&VN wijst hulp bij zelfdoding door verpleegkundige af

Mensen die ouder zijn dan 70 jaar en niet meer willen leven, moeten professionele hulp krijgen om een einde aan hun leven te kunnen maken. Dat vindt de initiatiefgroep Uit Vrije Wil, onder anderen bestaande uit oud-politici Hedy D’Ancona, Frits Bolkestein en Jan Terlouw en cabaretier Paul van Vliet. Ook verpleegkundigen zouden hierin een rol gaan spelen: zij zouden de vraag om stervenshulp moeten controleren en na een bevestigende second opinion de dodelijke middelen kunnen verstrekken.

Euthanasiewet werkt goed
Beroepsvereniging V&VN staat afkeurend tegenover het initiatief. Woordvoerster Monique Verkerk: ‘De wet- en regelgeving én de praktijk rond euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn zorgvuldig geformuleerd en functioneren goed. Voor je zo’n enorme verandering in de wet doorvoert, moet er eerst een maatschappelijke discussie ontstaan.’ En mocht het nou ooit zover komen dat hulp bij zelfdoding bij oudere maar lichamelijk gezonde mensen zover komt, dan ziet Verkerk daar zeker geen rol in weggelegd voor de verpleegkundige. ‘Dit idee druist volkomen in tegen waar de verpleegkundige voor staat, namelijk mensen helpen bij ziekte en ondraaglijk lijden.’

Toetsbaarheid
Ook zet ze haar vraagtekens bij de toetsbaarheid van het zogenaamde ‘voltooide leven’: ‘Hoe toets je het lijden en de doodwens van de betreffende patiënt? Alleen een leeftijd boven de 70 en een doodswens is natuurlijk niet genoeg.’

Het voltooide leven
De initiatiefgroep Uit Vrije Wil presenteerde haar voorstel dinsdag. De presentatie van de actiegroep loopt parallel met de start van de ‘Week van het voltooide leven’ van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De NVVE wil daarmee aandacht vragen voor ‘het vaak schrijnende probleem van oude mensen die hun leven voltooid vinden en de dood verkiezen boven het leven’. 

NRC Next
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.    

9 REACTIES

 1. Als verpleegkundige ben ik vrijwillig actief als ledenondersteuner bij de NVVE. Ik kom regelmatig in contact met mensen die eigenlijk geholpen zouden willen worden om te mogen sterven. Onder de huidige wetgeving vinden deze mensen onvoldoende steun voor een dergelijke doodswens. Ik denk dat veel verpleegkundigen zich heel goed kunnen inleven in de ondraaglijkheid van een voltooid leven. Het uitzichtloos gevoel en de ondraaglijkheid van het verlies van veel mensen en functies waarmee het leven nog draaglijk had kunnen blijven. Je zult dus bijvoorbeeld maar de hele dag pijn in je rug hebben, geen familie of vrienden meer hebben én niet meer kunnen lezen en tv kijken wegens blindheid. Dus niet meer de straat op komen en het enige sociale contact is de thuishulp die niet meer dan 2 uurtjes per week mag komen omdat de indicatie niet groter is.
  Als verpleegkundige hoop ik dat er gauw een wet komt die mij professioneel in staat stelt de ondraaglijkheid van dergelijke situaties te ondersteunen door mensen zorgvuldig te helpen bij het mogen sterven.

 2. Lees alle reacties
 3. Zowel artsen als verpleegkundigen hebben een menselijke en een maatschappelijke functie.
  In holistisch perspectief kun je stellen dat leven,overleven en niet willen leven op één lijn genoemd kunnen worden. wie bepaald het lijden van een een andere mens. Laten we de discussie daar voeren waar hij hoort, tussen zorgverlener en patient.
  Maak richtlijnen die in het oversociale Nederlandje uitvoerbaar zijn.

 4. Zoals de euthanasie wet indertijd zorgvuldig vooraf getoetst is, kan op eenzelfde wijze zelfdoding bij een voltooid leven vooraf zorgvuldig getoetst kunnen gaan worden. Op grond van deze gegevens kan er er een wet gemaakt worden, die net zo zorgvuldig is als de huidige euthanasie wet. Conclusie uw stelling is een beetje voorbarig.

 5. Ik ben het 100% eens met de stelling dat iedereen moet kunnen beslissen over zijn eigen leven(seinde).
  Maar een gezonde oudere die klaar is met het leven, kan niet alleen zelf beslissen, maar kan naar mijn mening ook zelf de voorbereidende en uitvoerende handelingen doen. Schuif dan de verantwoordelijkheid niet naar artsen en verpleegkundigen toe. Op mijn afdeling zien we regelmatig patienten met een tentamen suïcide. En dan vaak met middelen die gewoon bij de drogist te krijgen zijn en in bijna ieder huis in het medicijnkastje staan.

 6. ‘Het idee druist volkomen in tegen waar de verpleegkundige voor staat, namelijk mensen helpen bij ziekte en ondraaglijk lijden.’
  Dat laatste: ‘mensen helpen bij het ondraaglijk lijden’.. Daar past volgens mij ook hulp bij zelfdoding bij.
  Als iemand niet wil leven, terwijl hij lichamelijk nog gezond is, dan zou je je af kunnen vragen in hoeverre er dan sprake zou zijn van psychisch lijden? In het geval van psychisch lijden, heeft men ook net zo veel recht om dood te willen, als dat men lichamelijk zou lijden…
  het gaat trouwens ook niet om de leeftijd, maar om de kwaliteit van leven en de beleving van de persoon waar het om gaat. De wens om te willen overlijden zal niet van de één op de andere dag optreden; dit is een proces en die moet grondig gevolgd en geanaliseerd worden om te kunnen beoordelen of de persoon in kwestie inderdaad – binnen de wet – klaar is om te sterven. Het is onnodig om mensen in deze situatie aan hun lot over te laten. Zeker als ze overgaan tot gruwelijke daden om hunzelf te verlossen van (in hun beleving) de keiharde wereld.

 7. Ik vind het een moeilijke beslissing vinden zeker bij mensen die nog gezond zijn. Wel denk ik als je ziek en uitbehandeld bent dan moet de mogelijkheid er zeker zijn. Ik vind als je nog gezond bent en de beslissing maakt niet meer verder te willen leven, dat je dan zelf een einde aan je leven zou moeten kunnen maken. Dan wel op een gecontroleerde manier en niet met iets wat je bij de drogist koopt. Het moet voor mij gevoel als het door derde uitgevoerd word altijd door een persoon gedaan worden die geen binding heeft met de patient. Als verpleegkundige sta je mi te dicht bij de patient daarvoor.

 8. ‘Dit idee druist volkomen in tegen waar de verpleegkundige voor staat, namelijk mensen helpen bij ziekte en ondraaglijk lijden.’
  Ik ben nog aan het zoeken waar in dit argument de redenering verscholen zit dat een verpleegkundige niet zou kunnen assisteren bij hulp bij zelfdoding. Nu snap ik dat Nederlandse artsen mensen niet helpen bij ziekte en ondraaglijk lijden en we dientengevolge ook geen euthanasiewetgeving in Nederland kennen.

 9. Ik vind dat iedereen het recht heeft om over zijn/haar lot te beslissen.Als het leven lichamelijk en of psychisch te zwaar is moet jezelf kunnen beslissen over een levenseinde.Een team van artsen en verpleegkundigen zouden juist daarbij een goede begeleidende rol in kunnen spelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.