Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

V&VN wil af van ‘cowboyverpleegkundigen’

V&VN wil af van geldbeluste 'cowboyverpleegkundigen' die onvoldoende geschoold of zelfs zonder diploma in de thuiszorg werken.
V&VN wil af van ‘cowboyverpleegkundigen’

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden reageert daarmee op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over misstanden in de thuiszorg. In dit rapport oordeelt de Inspectie vooral hard over nieuwe aanbieders van thuiszorg. Onder de nieuwe thuiszorgbedrijven zou veelvuldig sprake zijn van fraude, oplichting, gebrek aan controle en gevaar voor cliënten.

Geen incidenten’
Verhalen over ‘cowboybureau’s’ en ‘cowboyverpleegkundigen’ waren al bekend bij V&VN, zegt woordvoerder Monique Verkerk. ‘Dan hebben we het over nepverpleegkundigen die zonder diploma allerlei verpleegtechnische handelingen uitvoeren bij thuiszorgcliënten. En nee, dat zijn geen incidenten die in de media worden uitvergroot. Sterker nog: in de thuiszorg is oplichting strijk en zet.’

Kwaliteitskader
V&VN heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid daarom opgeroepen het Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg verplicht te stellen voor alle thuiszorgbedrijven. Zorginstellingen moeten elk jaar verantwoording afleggen over de manier waarop zij hun geld besteden. Die verantwoording leggen zij af in het Jaardocument zorginstellingen, dat bestaat uit een Maatschappelijk verslag, de Jaarrekening en DigiMV. Deze plicht geldt echter niet voor kleine instellingen. Zij hoeven geen goedkeurende accountantsverklaring in te leveren; een veel meer vrijblijvende beoordelingsverklaring volstaat.

V&VN Zelfstandigen
Daarnaast vindt V&VN dat niet alleen thuiszorginstellingen, maar ook zelfstandige verpleegkundigen kwaliteit van zorg moeten bieden volgens het Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg. Binnen V&VN hebben zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden zich sinds 10 juni 2009 verenigd in V&VN Zelfstandigen.

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik vermoed dat dit probleem heel veel voorkomt. Dit probleem vind ik te triest voor woorden.
  Een kennis van mij is een aantal jaren geleden voor korte tijd opgenomen geweest in een psychiatrische instelling. Zij was in die periode niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Na de middag kreeg ze bezoek en hij zag dat ze nog niet gewassen was, de medicijnen van 8.00 nog niet waren ingenomen, het ontbijt stond nog op het nachtkastje, etc.
  Hij gaat verhaal halen bij het personeel, ze zaten allemaal buiten i.v.m mooi weer, er werd gezegd dat ze haar waren haar vergeten. En dit gebeurde dagelijks. Ik vond dit echt triest.
  Ik vraag me dan af of je wel geschikt bent voor de zorg.

 3. Nou Rene…. ik ben het totaal niet met je eens! Het is de hoogste tijd dat er onderhand eens ingerepen wordt. Thuiszorgorganisatie werken hoe langer met minder geschoolde krachten! de client krijgt wel een rekening onder z’n neus waarvoor het volle bedrag getelt wordt! Dit klopt absoluut niet. De client verwacht een deskundige en geen onbekwame die dan ook nog niet eens bevoegd is! Nee, de media blaast het echt niet op! En V&VN, wees blij dat ze ‘kwaliteit’ willen en de deskundige ook nog eens de ruimte geven om zich in het kwaliteitsregister op te laten nemen. Het moet ergens te chekken zijn ofdat je een goede hulpverlener hebt, voor de client. V&VN behartigd vele beroepsbeoefenaars en hier zijn we trots op!

 4. ach Rene, ik vind het zielig van je dat jij geen namen durft te noemen! Ik ben blij dat de media onderhand eens wakker geschud wordt over al deze situatie in de zorg. Zou jij een onervaren persoon aan je bed willen? En die dan ook nog eens bv. een amputatiewond moet komen verbinden, terwijl die zgn zorgverlener niet eens niveau 2 heeft en nog eens nooit een zo’n wond gezien heeft? Op kwaliteit moet veel meer controle komen en geen onbekwame mensen aan bed waar vervolgens nog een ‘bekwame rekening’ op af gestuurd wordt! Dit geld is niet voor ‘verdeling onder de anrmen!’. Veel thuiszorgorganisaties brengen deze ‘ondeskundige zorgverleners’wel in rekening als kwaliteitszorg! En hier ben ik het dus niet mee eens! Laat de mensen met een PGB, goede zorgverleners kiezen die aan hun vraag voldoet. En laat de gevraagde zorgverlener ook eennormaal tarief tellen, dan pas ontstaat ‘marktwerking’ en komt de onderscheiding vanzelf!

 5. Het grootste probleem is niet de thuiszorg maar de Media. Kranten als telegraaf en AD plaatsen heel ongenuanceerde berichten over situaties en veralgemeniseren die. Het gros van de lezers van dergelijke kranten slikken dat voor zoete koek en menen vervolgens hardwerkende mensen in de zorg via mail, telefoon of publiekelijk uit te moeten schelden. Nu heben we bij V&VN dus ook weer zo’n schreeuwer die aandacht zoekt met haar uitspraken. Misschien moet V&VN wat genuanceerder zijn in haar uitspraken want op deze wijze doen ze meer kwaad dan goed. Wees dan zo flink en noem de situaties waar het om gaat en scheer niet de thuiszorg over een kam. Waarschijnlijk durft V&VN dit niet om dat ze geen concrete informatie heeft en bang zijn dat de rechter ze dan aanpakt.

 6. Overal in de zorg komt dit voor, vermoed ik. Wordt er in een verpleeghuis via een uitzendbureau personeel ingehuurd, is het 9 van de 10 x ongediplomeerd en nog erger; totaal onervaren. Soms is het zo erg dat dit aan de leidinggevende wordt doorgegeven zodat de betreffende persoon niet meer wordt ingehuurd. Wanneer dit in de thuiszorg gebeurd kan het veel schadelijker zijn, de zorg is 1 op 1, niemand heeft er echt zicht op wat er bij de zorgvrager gebeurd. Dit alles is terug te voeren op 1 punt, nl.het financiële plaatje. Ongediplomeerd personeel is lekker voordelig en is vaak blij een baantje te hebben, dus niet kritisch en niet altijd in staat risico’s/ voorwaarden voor optimale zorg goed in te schatten.

 7. natuurlijk is het erg wat er gebeurd in de thuiszorg maar je moet eens onderzoeken wat er in verpleeghuizen gebeurd, zwaar onderbezet en hele afdelingen waar geen gediplomeerde staat en die draaien op zorgassistenten,
  nu is het weer zover dat er een personeelsstop is en dus raakt het personeel weer overwerkt want er mag ook geen uitzendkrachten ingeschakeld worden.
  HET IS EEN GROTE CIRKEL!!!!
  gelukkig zijn er ook nog goede thuiszorginstanties en moeten we niet alles op de grote hoop gooien en ook zo met de verpleeghuizen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.