Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

V&VN wil af van functiedifferentiatie op basis van opleiding

V&VN vindt dat functiedifferentiatie voor verpleegkundigen moet zijn gebaseerd op opleiding, competenties en werkervaring. Daarmee stapt de beroepsvereniging af van het idee dat alleen de initiële opleiding bepaalt of je wel of geen regieverpleegkundige kunt worden.
verpleegkundigen overleggen in de hal van een verpleegafdeling
Foto Arno Massee

Het standpunt over functiedifferentiatie is één van de vijf punten van de visie rond de Wet BIG 2 die de beroepsvereniging vandaag kenbaar maakt en voorlegt aan haar leden.

‘Differentiatie vergroot de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling binnen het beroep’, stelt V&VN op haar site. ‘En het kan een bijdrage leveren aan het behoud van verpleegkundigen, omdat zij dát kunnen doen wat in overeenstemming is met hun opleiding, competenties, talenten en ambities.’

Zo kwam het tot stand

Nadat eind vorig jaar het wetsvoorstel BIG 2 sneuvelde en het V&VN-bestuur opstapte, hield de vereniging eind vorig jaar een ledenpeiling over dit onderwerp. Interimbestuurders Gerton Heyne en Conny van Velden spraken daarnaast met leden, niet-leden, en allerlei organisaties om tot een voorstel te komen. Vanaf vandaag hebben de leden drie weken de tijd om te reageren.

Beroepsdifferentiatie van de baan

Verder ziet de beroepsvereniging af van beroepsdifferentiatie. ‘Uit de peiling die V&VN gehouden heeft onder leden blijkt dat de steun voor beroepsdifferentiatie gering is.’ Als het aan de beroepsvereniging ligt, leggen we dus definitief niet de beroepen verpleegkundige (mbo) en regieverpleegkundige (hbo) vast in de wet.

Inspraak verpleegkundigen moet beter

De beroepsvereniging wil ook dat verpleegkundigen in hun organisatie een prominente rol krijgen bij functiedifferentiatie. Het is belangrijk dat de mensen om wie het draait, actief betrokken worden bij de plannen, zo redeneert men. Nu is dat niet altijd het geval.

Indien nodig kan de beroepsvereniging haar leden daarbij helpen. Het is niet de bedoeling om de rol van de vakbonden over te nemen, legt Heyne desgevraagd telefonisch uit: ‘Wij kunnen individuele verpleegkundigen terzijde staan met inhoudelijke vragen.’

‘Soms ontstaat er bijvoorbeeld een discussie waarbij zich vragen voordoen over de inhoud van het beroep verpleegkunde. Wat zijn nou precies onze taken, wat kan het effect op de patiëntenzorg zijn? Verschillende VAR’s weten ons nu gelukkig ook al te vinden.’

Nieuw beroepsprofiel

Een andere wens is om als beroepsvereniging het initiatief te nemen voor een nieuw beroepsprofiel voor alle verpleegkundigen. Door het afkeuren van het wetsvoorstel BIG 2 is daar behoefte aan. Details hierover zijn er in deze fase niet, legt Heyne uit. ‘Eerst willen we van de leden weten of we de juiste koers uitzetten met deze punten. Daarna gaan we onze voorstellen verder uitwerken, met zo veel mogelijk inbreng van verpleegkundigen. We denken aan maart of april.’

Betere aansluiting opleidingen

Tot slot staat in het voorstel de wens om de mbo- en hbo-opleiding beter op elkaar te laten aansluiten. Nu is er te weinig samenhang in het curriculum van beide opleidingen.

Ook hiervoor geldt: eerst de leden vragen wat zij van het idee vinden. Bij de Wet BIG 2 waren de beroepsprofielen immers volledig uitgewerkt, zonder dat alle leden zich daarbij actief betrokken voelden. Daar heeft de beroepsvereniging van geleerd.

Vandaag staat op nursing.nl de uitslag van de enquête van het Actiecomité Wet BIG 2 over functiedifferentiatie. De meeste respondenten waren voor functiedifferentiatie maar wel onder bepaalde voorwaarden >>>

4 REACTIES

 1. Waarom is er in dit artikel nog steeds sprake van regieverpleegkundige? Een niet bestaand beroep. Bovendien is er al een zeer duidelijk omschreven beroepsprofiel, welke ook in Europees verband wordt gehanteerd. De European federation of nursing heeft dit al lang voor de hele BIG 2 discussie in 2015 gepubliceerd! Een Europese standaard .
  Alleen jammer dat v&vn geen lid is van deze organisatie. http://Www.efn.be.

 2. Lees alle reacties
 3. Inspraak door verpleegkundigen, iets waar wij als Verpleegkundig Staf Bestuur binnen het Elkerliek Ziekenhuis al een weg in zijn geslagen.

  Vandaag, 14 januari 2020, alweer de derde bijeenkomst georganiseerd van onze eerste verpleegkundigen werkgroep ziekenhuisbreed binnen het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond over Functiedifferentiatie. Een werkgroep waar maar liefst 32 verpleegkundigen aanwezig zijn vanuit elke verpleegafdeling afdeling. Het realiseren hiervan kan op zicht staand al als een primeur beschouwd worden!
  In juni heeft het VSB in samenspraak met afdeling opleiden & ontwikkelen en het afdelingsmanagement het initiatief genomen om deze ziekenhuisbrede werkgroep op te zetten omdat het VSB het belangrijk vindt om de verpleegkundige zelf mee te laten denken hoe functiedifferentiatie er uit moet gaan zien. Tijdens de eerste bijeenkomst is een gedeelde mindset gecreëerd tussen 16 mbo verpleegkundigen en 16 hbo verpleegkundigen. De conclusie van de eerste bijeenkomst was dan ook een hele mooie uitkomst. Alle verpleegkundigen willen hetzelfde, maar benoemen het anders. En ja natuurlijk wordt er individueel van mening verschilt, maar we zitten om de tafel met elkaar en spreken hier met elkaar zoals het hoort. De kracht hierin is dat de verpleegkundigen elkaar gevonden hebben en open met elkaar het gesprek kunnen aangaan wat leidt tot mooie ideeën. De tweede bijeenkomst heeft de werkgroep stil gestaan bij de inrichting van het beddenhuis met daarbij de behorende taken, rollen en functies op deze verpleegafdelingen. Hierover heeft de werkgroep uitgebreid van gedachten gewisseld met elkaar. Dit heeft geresulteerd dat de werkgroep tijdens de derde bijeenkomst een organisatiestructuur heeft kunnen ontwikkelen waarbij iedereen in zijn of haar kracht wordt gezet. De eerste zichtbare resultaten van de werkgroep functiedifferentiatie komen eraan. Op naar de vierde bijeenkomst!

 4. Dat leek mij ook niet meer dan logisch als je erkent dat wetbig2 in feite een miskleun was en je als beroepsvereniging de steun ervoor hebt ingetrokken.
  Het probleem is dat de praktische implementatie gewoon plaatsvindt in ziekenhuizen en dat vacatures voor regieverpleegkundigen alleen open staan voor HBO’ers.
  Het merkwaardige is dat de V&VN zich al de tijd tot nu toe niet heeft uitgesproken dat dit niet de juiste weg is en zo ziekenhuizen en VR’s alle ruimte hebben gegeven hun personeelsbeleid/ vacaturebeleid van uitsluiting van MBO’ers/IS-opgeleiden feitelijk hebben ondersteund.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.