Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN Zelfstandigen gaat verpleegkundigen controleren

V&VN Zelfstandigen gaat elke verpleegkundige die zich aanmeldt voor lidmaatschap controleren op het bezit van een geldig diploma en andere papieren.
V&VN Zelfstandigen gaat verpleegkundigen controleren

V&VN Zelfstandigen heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de ophef rond de misstanden in de thuiszorg.

Check
Nederland telt naar schatting zo’n vijf- tot tienduizend zelfstandigen in de zorg. Concrete cijfers zijn er niet. Maar elke verpleegkundige die zich aanmeldt voor het lidmaatschap van V&VN, moet een grondige check ondergaan.

Kwaliteitsregister
V&VN Zelfstandigen gaat controleren of verpleegkundigen in het bezit zijn van een geldig diploma, een BIG-registratie en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Daarnaast moeten aspirant-leden ingeschreven zijn in het Kwaliteitsregister V&V en aangesloten zijn bij de Klachtenregeling Zelfstandigen van de beroepsorganisatie. Verder is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel vereist.

Misstanden thuiszorg
V&VN Zelfstandigen heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over misstanden in de thuiszorg. Recentelijk publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vernietigend rapport over fraude, oplichting, gebrek aan controle en gevaar voor cliënten bij nieuwe bedrijven in de thuiszorg.

Bijklussende huisvrouwen
Senior beleidsadviseur Rob van de Peet, initiator en voortrekker van V&VN Zelfstandigen, wil met de strenge controles voorkomen dat graaiende ‘cowboyverpleegkundigen’ de thuiszorgmarkt terroriseren. ‘Bijklussende huisvrouwen willen we weren. Ook de politiek en de zorgverzekeraars moeten zich voor deze zaak gaan inzetten. Nu kan een zelfstandige verpleegkundige met moeite een uurtarief van 30 euro vragen. De bemiddelingsbureaus vragen minstens 65 euro per uur. Er gaat dus 35 euro naar papierwerk, overhead en graaien. Dat moet stoppen. Want ik voorspel je: anders raken we de zelfstandige verpleegkundigen kwijt.’

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

15 juni: V&VN wil af van ‘cowboyverpleegkundigen’ 
11 juni: Harde aanpak misstanden in thuiszorg 
Weblog Jos Kaldenhoven: Zzp-ers in de zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.