Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVT: Aandeel verpleegkundigen neemt toe

Het aandeel mbo- en hbo-verpleegkundigen in de verpleeg- en thuiszorg is sinds vorig jaar gestegen van 11 naar 13 procent. Dat blijkt uit cijfers van Benchmark in de Zorg van brancheorganisatie ActiZ.
VVT: Aandeel verpleegkundigen neemt toe

De meeste zorgorganisaties houden rekening met de toekomst met een zwaardere zorgvraag van cliënten. Daarin is meer hoogopgeleid personeel nodig. Het aandeel extramurale wijkverpleegkundigen bedraagt in 2014 gemiddeld 15,6 procent. Het aandeel loopt uiteen van 0 tot 32,4 procent. Het aandeel wijkverpleegkundigen bij grote organisaties is bovengemiddeld: 18,1 procent.

‘Zorgmedewerkers ondanks hervormingen tevreden over hun werk’

Medewerkers uit de VVT geven hun werk gemiddeld een 7,4 en zijn vooral tevreden over de inhoud van het werk en de sfeer en cultuur. Lees meer >>>

Minder positief

Verder blijkt uit de Benchmark dat verpleegkundigen die werkzaam zijn in de VVT vaak ontevreden zijn over hun organisatie. Vooral hoger opgeleiden in de zorg zijn minder positief over hun organisatie. De medewerkerstevredenheid is voor het eerst sinds jaren licht gedaald. Toch krijgen de zorgorganisaties nog een ruime voldoende: gemiddeld een 7,4. Medewerkers maken zich ongerust over een mogelijk ontslag en/of verandering van taken en werkzaamheden. Uit de Benchmark blijkt dat er in 2014 al ruim 11.000 minder medewerkers werkten in de zorgbranche dan het jaar daarvoor en bovendien zijn er meer dan 15.000 aangekondigde ontslagen.

Benchmark

ActiZ laat ieder jaar een benchmark onder haar leden uitvoeren. Dit jaar was de deelname groter dan ooit: er deden 181 zorgorganisaties mee. Het medewerkers-tevredenheidsonderzoek werd door 61.000 medewerkers ingevuld en het cliënttevredenheidsonderzoek door 32.000 cliënten.

Lees hier het hele onderzoek

Klik hier om het hele onderzoek Benchmark in de Zorg te lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.