Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VWS pakt PGB-gelden aan

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS neemt deze week waarschijnlijk maatregelen om de kosten van het persoonsgebonden budget (PGB) te beteugelen. De instroom wordt beperkt en sommige tarieven gaan fors omlaag.

Dat staat hoogstwaarschijnlijk in een brief die de staatssecretaris deze week naar de Tweede Kamer stuurt. In het Introductiedossier bewindspersonen kondigt VWS maatregelen aan om het pgb ‘solide’ te maken, omdat het aantal budgethouders te snel groeit. VWS gaat het pgb beperken tot mensen die echt zelf voor het pgb kiezen en in staat zijn om de regie over hun eigen leven te voeren.

Conceptbrief
Aline Saers, directeur van budgethoudersvereniging Per Saldo, verwacht dat VWS de instroom gaat beperken en de tarieven verlagen. Ze baseert zich op een conceptbrief die in oktober ter ondertekening voorlag aan oud-minister Klink van VWS. Hij heeft de hete aardappel echter doorgeschoven aan zijn opvolgers.

Thuiswonende ouderen 
Als Veldhuijzen van Zanten akkoord gaat met de plannen van haar ambtenaren, valt de grootste klap bij pgb-houders die geïndiceerd zijn voor verblijf. Het gaat om zo’n 13.000 thuiswonende ouderen, en gehandicapten en ggz-cliënten in wooninitiatieven van ouders. Van hen ontvangen 10.000 een zogeheten pgb-zzp, omdat sinds 2007 de AWBZ-aanspraken worden uitgedrukt in een zorgzwaartepakket (zzp). Bij deze categorie verdwijnt de opslag voor tijdelijk verblijf. Die is gemiddeld 10.000 euro per pgb per jaar. Daar komt weliswaar een toeslag van ruim 3.200 euro voor huishoudelijke hulp voor terug, maar per saldo gaan mensen met een pgb-zzp er jaarlijks 7.000 euro op achteruit.

Verlies per jaar
Een groep van 1.900 mensen met een pgb-zzp verliest zelfs gemiddeld 17.500 euro per jaar. Zij gingen er bij de herindicatie zo fors op achteruit, dat zij een budgetgarantie kregen. Zij behielden daardoor hun oude bedrag. Maar VWS gaat deze garantie geleidelijk afschaffen. Ook een deel van de 3.000 pgb-houders ‘oude stijl’, die nog een AWBZ-indicatie hebben van voor 2007, zal bij een herindicatie fors inleveren.

Gevolgen
Saers is ontzet door de maatregelen. ‘Dit kun je eigenlijk niet maken. Het moeten wel reële tarieven blijven. Je moet er wel zorg van kunnen blijven inkopen.’ Ze vreest dat thuiswonen veel pgb-houders niet meer zal lukken. Als deze mensen moeten uitwijken naar intramurale zorg maakt dat de zorg duurder, omdat de pgb-tarieven maar 75 procent zijn van de tarieven van verblijfszorg, aldus Saers.

Steeds meer budgethouders
Volgens recente cijfers van het College voor zorgverzekeringen is het aantal budgethouders in de periode 2004-2009 gemiddeld met 11,7 procent gestegen tot ruim 113.000. Nu zijn dat er ongeveer 120.000. De kosten namen jaarlijks gemiddeld met 21,2 procent toe tot ruim twee miljard in 2009. Voor 2010 verwacht het CVZ een forse overschrijding, want het subsidieplafond van 2,36 miljard euro was in juni al op.

Zorgvisie
Door: Redactie Nursing

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hier en daar zijn de p.g.budgetten best wel ruim en kan er wel wat af. Dat weet zo langzamerhand iedereen die ermee te maken krijgt. Bij zorg in natura zijn er ook mensen die platvertroeteld worden. Het is maar goed dat er indicatiecommissies zijn, anders zou het nog erger zijn en werden de zorgpremies helemaal onbetaalbaar.

  3. Ik kan het niet verkroppen dat er nog steeds mensen gewoon voor de gezelligheid naar zorgboerderijen gaan (dat is een hele grote groep uit mij ervaring)
    Terwijl de groep mensen die de zorg het hardst nodig heeft onevenredig hard getroffen wordt door dit beleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.