Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS trekt twee miljoen uit tegen alcoholmisbruik

UTRECHT - Minister Hoogervorst van VWS stelt twee miljoen euro beschikbaar voor alcohol-opvoedondersteuning van ouders. Ouders spelen een sleutelrol bij de hoge alcoholconsumptie onder jongeren.

Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut in Utrecht blijkt dat ouders steeds minder moeilijk doen over gebruik van alcohol door hun kinderen. Tien jaar geleden stelde nog 37 procent van de ouders zich neutraal of positief op als hun kind dronk. In 2003 was dit gestegen naar de helft van de ouders. Hun eerste drankje krijgen jongeren vaak thuis aangeboden.

Tolerant
Het ministerie van VWS onderschrijft de waarschuwing van het Trimbos-Instituut dat jongeren meer gaan drinken als ouders tolerant staan tegenover drankgebruik. Fors alcoholgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot schade aan de hersenen. De onderzoekers pleiten er daarom voor de aandacht te richten op de mogelijkheden van ouders om het alcoholgebruik tegen te gaan. Nederland behoort in Europa tot de top wanneer het gaat om alcoholgebruik door jongeren. Vooral in de leeftijdsgroep 12-14 jaar is het gebruik de afgelopen tien jaar opvallend gestegen.

Maatregelen
Volgens directeur Wim van Dalen van STAP, de Stichting Alcoholpreventie, blijkt uit het onderzoek eens te meer dat de overheid scherp beleid moet ontwikkelen om het gebruik van alcohol onder jongeren tegen te gaan. Hij ziet veel belang in het geven van voorlichting aan ouders. “Maar het is nog belangrijker om concrete maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld het verbieden van de verkoop van mixdrankjes in de supermarkten en het verhogen van de minimumleeftijd van zestien naar achttien jaar voor het kopen van drank.”

Belangen
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft hier plannen voor ingediend bij de Tweede Kamer, maar een meerderheid van de Kamer is tot nu toe tegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.