Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: Wijkverpleegkundige komt eraan

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil de rol van de wijkverpleegkundige borgen en integreren in het reguliere zorgaanbod. Dat schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief gaat de staatssecretaris in op de uitkomsten van twee recentelijk afgeronde pilots over de taken van de wijkverpleegkundige. Het project van ZonMW de Zichtbare Schakel: de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt is er één van, een project van V&VN en de NPCF: Versterken verpleging thuis: naar een Basisvoorzieningen Wijkverpleging is het andere project dat de wijkverpleegkundige terugzet in haar oorspronkelijke taak: die van spil in de wijk. Over de uitkomsten van beide projecten is Veldhuijzen van Zanten erg enthousiast.

 

Wijkverpleegkundige

‘Ik heb groot vertrouwen in de zorg die ontstaat in de wederkerigheid tussen cliënt en professional,’ schrijft ze onder meer. ‘De wijkverpleegkundige terug in de wijk, met een coördinerende, signalerende rol waarbij de indicatie kan worden losgelaten biedt gunstige perspectieven. Naast de door mij gesubsidieerde projecten zijn er ook initiatieven van zorginstellingen die zelf aan de slag zijn gegaan om de wijkverpleegkundige een belangrijker rol in de zorg te geven. Dat gaat de goede kant op.’ Aan het eind van haar brief zegt de staatssecretaris alle mogelijkheden nu te gaan onderzoeken om de wijkverpleegkundige daadwerkelijk te borgen en te integreren in het zorgaanbod.

 

Wijkverpleegkundige van vroeger

In de afgelopen jaren zijn verschillende projecten gestart met als doel de wijkverpleegkundige zoals zij vroeger bestond, terug te laten keren naar de wijk. De nadruk ligt bij deze wijkverpleegkundige op het coördineren en signaleren. Zo is de zorg rondom kwetsbare cliënten in de wijk beter georganiseerd.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.