Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Waar moet je zijn met je hbo-diploma?

In Nursing april kon je lezen hoe het aantal studenten hbo-v is toegenomen dit jaar. Maar waar kun je eigenlijk terecht bij dat diploma?
Waar moet je zijn met je hbo-diploma?

UMC’s
De verpleegkundige functies binnen de UMC’s vallen onder de CAO UMC. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, en bedraagt maximaal € 2.744,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Bij de meeste UMC’s kun je met zowel een mbo- als hbo-diploma aan de slag in dezelfde verpleegfuncties. In sommige academische ziekenhuizen kun je zowel met een mbo- als een hbo-opleiding instromen in de ic-opleiding, bij het VUMC alleen met een hbo-diploma. Het AMC vraagt voornamelijk hbo-v’ers voor verpleegfuncties en biedt in veel gevallen een doorgroei naar de functie klinisch verpleegkundige B (hogere schaal). Het LUMC zoekt vooral gespecialiseerd verpleegkundigen op hbo-niveau. In het UMC Utrecht kun je met een hbo-v-diploma en werkervaring senior worden (hogere schaal). Voor ‘gewone’ verpleegfuncties is een mbo-v-diploma ook goed.

Algemene ziekenhuizen
In de algemene ziekenhuizen geldt voor verpleegkundige functies de CAO Ziekenhuizen. Salariëring voor verpleegkundigen vindt plaats volgens FWG 45, maximaal € 2.741,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Dit is afhankelijk van ervaring en opleiding. Veel vacatures voor verpleegkundigen van mbo- of hbo-niveau beschikbaar. Instromen in de ic-opleiding of solliciteren voor een ic-functie kan bij de meeste streekziekenhuizen met zowel een mbo- als een hbo-diploma. Voor psychiatrie is een hbo-diploma vaak vereist (ook hogere salarisschaal). Opvallend: algemene ziekenhuizen beloven sneller dan UMC’s een vast dienstverband. UMC’s bieden dat vooruitzicht over het algemeen na een jaar, veel algemene ziekenhuizen al na een half jaar.

Ouderen- en thuiszorg
Wie gaat werken in de verpleeghuiszorg of thuiszorg valt onder de CAO-VVT. Als verpleegkundige kom je meestal in schaal FWG 45 (€ 2.350 – € 2.850).  Verpleeghuizen hebben voornamelijk vacatures voor niveau 3. Vragen ze verpleegkundigen, dan vragen ze bijna overal om niveau 4. Met een hbo-v-diploma kun je aan de slag als teamleider: diverse vacatures gesignaleerd. In de thuiszorg zijn veel vacatures voor verzorgenden (niveau 3), maar ook voor verpleegkundigen niveau 4 of 5. Wijkverpleegkundige-vacatures zijn er alleen voor niveau 5: zij worden steeds vaker gevraagd. Inschaling is in die functie meestal ook volgens FWG 45, afhankelijk van werkervaring, leeftijd en opleiding.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de psychiatrie meestal hbo-v? Daar merk ik bij Altrecht niets van. Sterker nog: ik ben 1 van de weinige hbo-opgeleiden bij mij op de afdeling. Krijg daar overigens niet naar betaald: 1814 euro bruto bij voltijd dienstverband… Ik vraag me sterk af wat ik zelf met mijn hbo-opleiding opgeschoten ben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.