Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom bijwerkingen melden nut heeft

Verpleegkundigen doen nauwelijks melding van bijwerkingen bij bijwerkingencentrum Lareb. Waarom heeft het wel degelijk nut om dat wél te doen?
medical-01-1455829-1279x1367.jpg

‘Meldingen die bij het Lareb binnenkomen, kunnen leiden tot een zogenaamde signalering,’ vertelt directeur van het Lareb Agnes Kant. ‘Het kan gaan om een nieuwe bijwerking, maar ook om aanvullende kennis op een bekende bijwerking. Bijvoorbeeld dat een bijwerking bij bepaalde groepen vaker voorkomt, of ernstiger blijkt dan tot nu toe was beschreven.’ De signalering gaat naar het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG), die maatregelen kan nemen over het aanpassen van de bijsluiter of indicatie waarvoor het voorgeschreven worden, of zelfs een middel van de markt halen.

Verpleegkundigen melden bijwerkingen vrijwel nooit bij bijwerkingencentrum Lareb, bleek onlangs uit een enquête. Lees meer>>

Als voorbeeld noemt Agnes Kant van het Lareb een recente signalering over huidreacties zoals roodheid, uitslag, jeuk, blaren die optraden na omzetting van rivastigminepleisters van het merk Exelon® naar het merk Permente®. ‘Waarschijnlijk werd dit veroorzaakt door hulpstoffen. De fabrikant is gevraagd maatregelen te nemen. Dit had wellicht eerder aan het licht kunnen komen als verpleegkundigen dit ook aan ons gemeld hadden. Ook als deze huidreacties nog steeds voorkomen, blijft het belangrijk om die te melden. Blijkbaar is er dan nog steeds een probleem.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.