Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Waarom is er geen verplichte landelijke rekentoets?’

Drie op de tien verpleegkundigen werkzaam bij Medisch Spectrum Twente moeten de rekentoets overdoen, meldde de regionale krant Twentsche Courant Tubantia deze week. Hoe zit dat precies? Nursing sprak met Lidy Schoolkate, manager Medical School Twente en oud-verpleegkundige.
‘Waarom is er geen verplichte landelijke rekentoets?’

Wat voor rekentoets hebben de verpleegkundigen van jullie ziekenhuis gemaakt?

‘Sinds enkele jaren is het verplicht om de rekenvaardigheid van verpleegkundigen te toetsen. Hoe je dit doet, is aan de werkgever zelf. Zo is er bijvoorbeeld een Cito-rekentoets ontwikkeld voor verpleegkundigen. In MST ontwikkelden we samen met zes andere topklinische ziekenhuizen (Santeonverband) meerdere scholingsprogramma’s, waaronder de e-learning module ‘rekenen in de zorg’. Hebben verpleegkundigen deze module gevolgd, dan maken ze de verplichte toets. De norm die we stellen is 100 procent, dus verpleegkundigen mogen geen fouten maken om de toets te halen.’

En 30 procent van de getoetste verpleegkundigen heeft het niet direct gehaald?

‘Tot nu maakten ongeveer 500 verpleegkundigen de rekentoets. Dit is ongeveer de helft van het totaal aantal verpleegkundigen in ons ziekenhuis. De andere helft maakt de toets de komende tijd. 70 procent van de groep die de toets gemaakt heeft, slaagt direct. De 30 procent die het niet heeft gehaald, krijgt een nieuwe kans. In totaal zijn er drie kansen. Wie de eerste keer niet slaagt, krijgt een nabespreking. Dan kijken we op basis van de gemaakte fouten waar de verpleegkundige moeite mee heeft. Soms gaat het ook om leesfouten. Verpleegkundigen beslissen vervolgens zelf of ze direct herkansen of nog bijscholing willen volgen. Onze ervaring is dat de meeste verpleegkundigen het de tweede of derde keer wel halen.’

Nursing Calculator app

Om je te ondersteunen bij het verpleegkundig rekenen in de praktijk heeft Nursing de Nursing Calculator ontwikkeld. Een handige app voor Android en iPhone. Lees meer >>>

Zijn jullie tevreden met de eerste resultaten?

‘Ja, we zijn best wel tevreden. We kunnen de resultaten nog niet vergelijken met voorgaande jaren, omdat dit de eerste keer is dat we de rekenvaardigheid ziekenhuisbreed voor de verpleegkundige beroepsgroep toetsen. Wat dat betreft is het jammer dat er geen landelijk verplichte toets is, want je kunt de resultaten ook moeilijk vergelijken met andere ziekenhuizen. Niet alle verpleegkundigen maken dezelfde rekentoets en ziekenhuizen hanteren ook verschillende normen. Bij ons moet je 100 procent goed hebben, maar ik hoor ook wel over normen van 80 procent. Dat maakt een groot verschil. Wij streven naar een landelijk verplichte toets zodat het niveau en de toetsnorm voor alle verpleegkundigen gelijk wordt getrokken.’

Heeft zo’n rekentoets ontwikkeld door het ziekenhuis dan wel zin?

‘Ja, wij staan wel achter een verplichte rekentoets. De zorg in de ziekenhuizen wordt complexer, waardoor we in toenemende mate een beroep doen op de HBO competenties van verpleegkundigen. Het toetsen van rekenvaardigheden van verpleegkundigen draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Met een landelijk verplichte rekentoets krijg je inzicht in de rekenvaardigheden van verpleegkundigen en voorkom je discussie over het rekenniveau van de verpleegkundigen en de kwaliteit van de toetsen.’

Spiekboekje rekenen

Goed rekenen staat of valt met het kennen en toepassen van de juiste regels en formules. In dit handzame spiekboekje vind je ze allemaal. Lees meer >>>

6 REACTIES

 1. Het verrassende is dat je rekenvragen krijgt over bijv verdunningen of andere sommen waar je in de praktijk niet mee in aanmerking komt. Daar heb je dus niet veel aan. Ik vernam van een collega die meer dan 40 jaar in de zorg werkt en opmerkte bij de commissie dat zij geen enkele keer te maken had met bijv verdunningen etc en die rekenvragen onnodig vindt. Ik ervaar dat ook. Dat soort vragen hebben ze wel weg gehaald. Daarvoor in de plaats meer vragen die je in de praktijk tegen komt of kan komen. Zo hoort het.
  Trouwens ze kunnen beter het NL meer bijschaven. Er wordt soms zo beroerd nederlands geschreven. Ook bij HBO opgeleiden.

 2. Lees alle reacties
 3. Is er in deze tijden van het evidence based ( beest) wel eens onderzoek gedaan of degene die een medicatiefout had gemaakt ,ook daadwerkelijk niet kon rekenen?
  Het goed kunnen rekenen sluit rekenfouten niet uit.
  Zoek het daarom , net zoals js Smith hierboven al zei, in vaste schema’s.
  Wist u dat er in het begin vd nusing calculator app. een fout inzat? Die pas later eruit is gehaald?

 4. Ik snap dit hele geode eigenlijk niet goed. Hoe kan iemand een MBO of sterker nog een HBO diploma hebben zonder te kunnen rekenen?? Ik krijg zo langzaam twijfels aan deze diploma ’s als er achteraf door de werkgever nog getoetst moet worden. Komt bij anderen beroepen niet voor. Volgens mij gaat hier iets goed mis.

 5. Vroeger onderhield je je rekenvaardigheid doordat je in de praktijk veel moest rekenen. Tegenwoordig stel je de apparatuur in, medicijnen worden door de apotheek op naam bereid.
  Het heeft niet zo veel nut meer. Taalvaardigheid en goed lezen is veel belangrijker geworden, daar schort het nogal eens aan.

 6. In de vooropleiding in 1973 in Delft moesten wij een 10 halen voor de rekentoets. Anders mocht je niet door met de opleiding.

  Maar ik ben van mening dat je voor toe te dienen medicijnen schema’s moet hebben die het maken van fouten uitsluiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.