Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom mogen verzorgenden geen geld aannemen?

Vraag:

Als de familie van een overleden zorgvrager mij als bedankje een klein bedrag aanbiedt, dan mag ik dit niet accepteren. Waarom niet?

 

Antwoord:

Er bestaat bij het aannemen van geld een risico op omkoping, in de gunst willen komen bij de zorgverlener, het idee eerder geholpen te kunnen worden. Op het moment dat je een cadeautje accepteert, kun je de indruk wekken dat zorg te koop is. Ook stel je je als zorgverlener blootstellen aan claims (verkeerde verwachtingen) van zorgvragers.

 

Extra beloning
Een andere reden is ook dat je een betaalde professional bent, je doet je werk en hoeft daar geen extra beloning voor. Zeker als je bij een instelling werkt, ben je niet de enige die bij deze zorgvrager komt. Als deze alleen aan jou iets zou geven, kan dat tot problemen met collega’s leiden. Als je collega’s het niet weten, heb je een geheim. Als ze het wel weten, kan het leiden tot scheve ogen. Het betekent in ieder geval een ongelijke behandeling van collega’s.

 

Ongelijke behandeling
Als op de een of andere manier onder zorgvragers bekend wordt dat sommigen aan hun verzorgende een gift geven, zou bij andere zorgvragers de indruk kunnen ontstaan dat de verzorgenden dit ook van hen verwachten. Het kan ook zijn dat jij toevallig zorgvragers treft, die graag iets willen geven, en even hardwerkende collega’s net niet. Dat leidt tot onterechte ongelijke behandeling van de medewerkers.

 

Algemene bijdrage
Daarom staat Nationale Beroepscode dat je het beleid van de instelling moet volgen. Deze zou duidelijk op papier moeten staan. Om dankbare zorgvragers niet de mogelijkheid te ontnemen om hun dankbaarheid te uiten, kun je ook afspreken dat een bijdrage aan een algemene afdelingspot gegeven kan worden.

 

Beroepscode

Bij dit soort ethische vragen kun de waarden en normen van de beroepsgroep gebruiken, vastgelegd in de Nationale Beroepscode Verpleegkundigen en Verzorgenden. Belangrijke waarden zijn respect, vertrouwelijkheid, eerlijkheid, weldoen, geen schade toebrengen, autonomie en rechtvaardigheid.  

Artikel 2.12 van de Nationale Beroepscode gaat over de regel dat je als verzorgende professionele grenzen in de relatie met de zorgvrager in acht neemt.
Dat betekent onder meer:

  • dat je als je in een instelling werkt het beleid van de instelling volg als een zorgvrager je geld of iets anders wil schenken;
  • dat je als zelfstandig werkende geen lening aanneemt van de zorgvrager en geen gift in natura, geld of geschenk accepteert als het meer is dan een symbolisch gebaar van dank.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.