Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarschuwing en berisping moeten in tuchtrecht blijven’

De waarschuwing en berisping verdwijnen voorlopig niet uit het tuchtrecht. Daarmee moet worden voorkomen dat 'blunderende' verpleegkundigen en andere BIG-geregistreerden altijd een hogere straf – zoals doorhaling in het register – opgelegd krijgen.
'Waarschuwing en berisping moeten in tuchtrecht blijven'

Dat zegt staatssecretaris van Rijn (VWS) in zijn antwoord op Kamervragen van Kamerlid Fleur Agema (PVV). Zij stelt de maatregelen van waarschuwing en berisping ter discussie, naar aanleiding van berichtgeving over een verpleegkundige die een meisje in een te heet bad zette. Het meisje raakte ernstig verbrand, de verpleegkundige kwam er vanaf met een waarschuwing. Agema vindt dat de straf voor de verpleegkundige te laag is, vanwege de zeer ernstige brandwonden die zij veroorzaakt heeft. Zij vraagt zich af of de staatssecretaris bereid is om de waarschuwing en berisping uit het tuchtrecht te schrappen, zodat blunderend personeel altijd een hogere straf – zoals doorhaling in het register – opgelegd krijgt.

Kritisch kijken naar eigen handelen

De staatssecretaris geeft aan daar niet toe bereid te zijn. ‘Een tuchtmaatregel is geen strafmaatregel, maar beoogt primair correctie van professioneel gedrag, om zo herhaling van gemaakte fouten te voorkomen. Het dwingt zorgverleners om kritisch naar hun eigen handelen te kijken en leidt in vele gevallen tot aanpassing van handelwijze.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.