Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing na dood achtjarig meisje

Een tuchtrechter in Zwolle heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven, na de dood van een meisje in 2002.
Waarschuwing na dood achtjarig meisje

Het tuchtcollege stelde dat ze onbekwaam en dus onbevoegd had gehandeld, zo schrijft Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) op haar website. Het ging mis nadat het achtjarige meisje in 2002 was geopereerd aan haar oor. Deze operatie verliep zonder complicaties. Het meisje, in het dagelijks leven afhankelijk van een rolstoel, kampte met een spina bifida (open rug) en diverse andere aandoeningen.

Oorpijn
Na ontwaken bleef het meisje klagen over oorpijn, ondanks de morfine en de later gegeven zetpil paracetamol, aldus het LEVV.

Tabletjes Temgesic
In intercollegiaal overleg werd besloten het meisje volgens protocol een tablet Temgesic 0,2 mg onder de tong te geven. Die kreeg het meisje om 17:30. Om 19:15 gaf de aangeklaagde verpleegkundige vervolgens een tweede tabletje Temgesic.

Levenloos
Dat leek goed te gaan. Toen ze om 22:00 die avond werd bezocht door een verpleegkundige, opende ze haar ogen. Kort voor middernacht werd het meisje echter levenloos aangetroffen.

Onbekwaam
Volgens het tuchtcollege heeft de verpleegkundige niet constructief gecommuniceerd met de arts over de pijnmedicatie. Ze heeft gehandeld op basis van een rommelig, ongedateerd concept protocol en ze heeft onbekwaam -dus onbevoegd- gehandeld. De verpleegkundige was onvoldoende op de hoogte van eventuele complicaties en heeft op basis hiervan een waarschuwing gekregen.

www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.