Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing toediening methotrexaat

De Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) van de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA) waarschuwt voor medicatiefouten met methotrexaat.
Bij de CMR zijn uit twee verschillende ziekenhuizen meldingen binnengekomen over de toediening van het medicijn. Per abuis werd methotrexaat elke dag gegeven, in plaats van de gebruikelijke dosering een keer per week, met dodelijke afloop.
 
Psoriasis
Methotrexaat (MTX, Emthexate, Ledertrexate, Metoject) onderdrukt in lage doseringen het afweersysteem en remt ontstekingen. In hogere doseringen remt het de groei van sommige tumoren. Het medicijn wordt onder andere voorgeschreven bij psoriasis, reumatoïde artritis en kanker.
 
Uitzetten
Volgens de NVZA is deze fout in het verleden ook herhaaldelijk opgetreden, bijvoorbeeld door het verkeerd voorschrijven, het verkeerd overschrijven van een recept (bijvoorbeeld bij transmurale overdracht van een patiënt die methotrexaat gebruikt) of het verkeerd uitzetten van medicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.