Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing voor kortzichtige diabeteszorg

De huidige one size fits all-aanpak van diabetes type 2 houdt mogelijk onvoldoende rekening met toekomstige ontwikkelingen rond diabetes. Zo luidt de waarschuwing van Prof. dr. Michaela Diamant van het diabetescentrum van het VUmc.
Waarschuwing voor kortzichtige diabeteszorg

De onze size fits all-aanpak houdt in dat diabetespatiënten een standaardbehandeling krijgen via de huisarts. Dat is goedkoop en kan effectief zijn, maar niet voor iedereen. Bovendien is het volgens de professor onzeker of deze aanpak bijdraagt aan oplossingen of betere behandelingen voor de naar verwachting 1,3 miljoen Nederlandse diabetespatiënten in 2025.

Verwijzing naar specialisten
Nadeel van deze integrale bekostiging van diabeteszorg, waarbij de huisarts het budget beheert, is tevens dat verwijzing van patiënten naar specialisten niet wordt gestimuleerd, aldus Diamant. In de door de politiek en zorgverzekeraars gevoerde ketenzorg– en bekostigingsdiscussie worden de diabetescentra van de universitaire medische centra niet eens genoemd. Terwijl juist deze UMC’s innovatief wetenschappelijk onderzoek verrichten bij diabetespatiënten in álle stadia van de ziekte, meent de professor.

Meer innovatie
Diamant pleit dan ook voor subtiele accentverschuivingen in de huidige aanpak van diabetes, namelijk van een beleid gericht op het hier en nu, naar meer steun voor onderzoek en innovatie. Op die manier draagt Nederland ook internationaal een steentje bij aan de toekomstige oplossing van het diabetesprobleem.

Medinieuws.be
Door: redactie Nursing

Abonneren
Meer achtergronden over jouw vakgebied? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.