Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Waarschuwing voor onderschatten ernst trombosebeen

Een verpleegkundige heeft van het centraal tuchtcollege een waarschuwing gekregen omdat zij de ernst van de situatie van een trombosebeen heeft onderschat.
Waarschuwing voor onderschatten ernst trombosebeen

Het niet behandelen van een trombosebeen kan leiden tot levensbedreigende situaties. Het centraal tuchtcollege stelt dat de verpleegkundige, werkzaam bij de medische dienst van een TBS-inrichting, op basis van de aanwezige symptomen de mogelijkheid van trombose niet had mogen uitsluiten. Zij had de patiënt direct moeten doorverwijzen naar de huisarts.

Trombosebeen
De verpleegkundige behandelde een patiënt met klachten over zijn kuit nadat hij sinds een half jaar weer had gesport. Samen met een collega keek de verpleegkundige naar de kuit en dacht aan een overbelaste enkel of een gescheurd kuitspiertje. Enkele dagen later was de kuit rood en was de linkerkuitspier verdikt. De verpleegkundige heeft een steunverband aangelegd en het pijnprotocol ingezet. De volgende dag kon de patiënt terecht bij de huisarts. Die verwees hem direct door naar het ziekenhuis, waar een trombosebeen is vastgesteld.

Waarschuwing
Het tuchtcollege begrijpt dat de verpleegkundige de klachten niet direct heeft geduid als een trombosebeen. Toch noemt het college het van grootbelang dat klachten die mogelijk op een trombosebeen wijzen, worden nagegaan zodat een trombosebeen kan worden uitgesloten. De verpleegkundige had, gezien de verschijnselen, trombose niet kunnen uitsluiten en daarom krijgt zij een waarschuwing.

Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

19 REACTIES

 1. Kortom, die schetst maar weer onder welke druk verpleegkundigen werken. Het wordt tijd dat de vakvereniging opkomt voor de belangen van verpleegkundigen. Verpleegkundigen zijn geen artsen en BTW…ze hebben niet de apparatuur in het ziekenhuis om trombosebenen daadwerkelijk te bevestigen. Dit is het werkveld van de arts! Dit is ordinair wegpesten van de verpleegkundige…een domme, onnadenkende tuchtrechter is het enigste wat in mij opkomt. Ik vind het vak steeds minder leuk!Die waarschuwing had niet gemogen, die is onterecht!

 2. Lees alle reacties
 3. De klassieke verschijnselen van een trombosebeen bestaan uit roodheid, zwelling, pijn en verhoogde temperatuur van het been. Patiënten die een of meer van deze verschijnselen hebben blijken maar in één op de drie gevallen daadwerkelijk een diep veneuze trombose te hebben. Andere diagnoses die het beeld van een trombosebeen kunnen imiteren zijn zweepslag, bloeduitstorting, belroos of gewrichtsontsteking. Daarom moet er altijd nader onderzoek plaats vinden. Een trombosebeen kan zeer betrouwbaar vastgesteld worden met behulp van echografie.
  Ook bij patiënten die de klassieke verschijnselen van een longembolie hebben blijkt de diagnose maar bij 1 op de 3 patiënten aanwezig te zijn. Betrouwbare onderzoeken om een longembolie aan te tonen zijn ventilatie-perfusie scintigrafie, spiraal CT-scan en pulmonalis-angiografie.
  en dan krijgt de verpleegkundige een waarschuwing. belachelijk.

 4. En bel je voor een arts komt hij niet opdagen oeps vergeten of ze weten het zelf niet denk ik dan en vragen aan jou zuster wat denkt u er van?.
  Zit al lang in de verpleging als je 20 jaar teug denkt wordt het er nu alleen maar slechter op veel protocollen die steeds weer aangepast moeten worden je ziet door de bomen het bos niet meer. De hele gezondheidszorg ze bezuinigen op de verkeerde plaats als er zo met ons wordt omgesprongen vinden ze in de toekost niemand meer om de oudere te verzorgen..

 5. Vind een waarschuwing voor zoiets echt te ver gaan. Reden te meer waarom ik een klacht zou moeten indienen tegen de arts die het weekend overdag mijn moeder op de HAP behandeld heeft. Moeders: algehele malaise (diarree, overgeven, veel pijn in re-zij)…het enige wat de huisarts deed is kijken of ze een blaasontsteking had!
  Volgens mij zijn diarree en braken daar geen symptomen van!
  Om 22 uur was de diagnose op de SEH een appendicitis.

 6. Wel een kort door de bocht redenatie van het tuchtcollege. De vpk in kwestie heeft wel gehandeld en ook een collega ingeschakeld. (samen gekeken) Het kan in onze praktijk toch voorkomen dat wij ons eens vergissen?? Misschien heeft zij wel overleg gehad met een arts?? ter controle. Als zij nu niet had gehandeld was het wat anders geweest maar direkt een waarschuwing is wel overtrokken.

 7. Tjonge jonge. En al die fouten die verdoezeld worden door huisartsen en specialisten? Een hersenstaminfarct afdoen als dronkenschap, oh nee, evenwichtsstoornis, ontsteking in het oor, goh tja weet echt niet wat het is. En als je dan een keer de huisarts belt dan is het al gauw: kan het niet tot morgen wachten etc etc. Lekker makkelijk weer om een vpk de schuld te geven.

 8. Overigens bewerkstellig je hier mee dat beroepsbeoefenaars eigenlijk geen verantwoording meer durven dragen. je zal zien dat betreffende verpleegkundige en haar collega’s nu voor elk wissewasje een arts raadplegen. En terecht dat ze dat doen. Laat die de verantwoording maar dragen.

 9. Ik vind een waarschuwing van tuchtcollege te ver gaan. het was een logische gedachte te denken dat het van het sporten zou komen. Menig huisarts zou in 1e instantie hetzelfde gedacht/gezegd hebben. Als ik zie wat artsen op mijn afdeling soms zeggen. Nou, dan denk ik: dat had ik ook gekund zo. Of ja, dacht wel dat je dat zou zeggen. Later blijkt dan je ‘niet pluisgevoel’ toch wel uit te komen.

 10. Het eerste dat bij me opkomt is dat ik het verpleegkundig rapportagedossier wel eens zou willen inzien voordat ik op een artikel als dit in ga. En de mening horen van de verpleegkundige. Het maken van een verpleegkundige inschattingsfout, de triage die de verpleegkundige doet voor de arts( diagnostiek is een zaak van medici, die daar ook voor betaald wensen te worden) kun je niet zomaar op het bord van de verpleegkundige schuiven. Ik doe in het weekend de triage voor de artsen in een groot verpleegtehuis; dit geval is de zoveelste reminder dat een medische diagnose stellen mijn werk niet is. Ook in een TBS kliniek behoort gewoon een dienstdoend arts te zijn. Maar het is goedkoper om daar alleen een verpleegkundige in te zetten. En dan gebeuren dit soort dingen. Leer nou toch eens om nee te zeggen of om door te sturen, direct. Het was niet aan de verpleegkundige om te beoordelen of een kuitspier gescheurd is of wat dan ook.
  Veel nieuwe TBS instellingen en PPC’s hebben steeds vaker verpleegkundigen in dienst als sociotherapeut, er wordt vaak gewerkt met een beveiligingsdienst in plaats van met bewakers en er is veelal geen arts aanwezig (kliniek?). Hetzelfde geldt voor asielzoekerscentra. Zo wordt er bezuinigd bij Justitie! Het enige dat je kunt doen is Nee zeggen tegen die zaken die niet tot je werk behoren.
  .

 11. Belachelijk, Natuurlijk is het gewenst om lering te trekken uit deze casus, geloof maar dat dat door uitvoerende wordt gedaan, en hopelijk door de hele afdeling. Wij spreken zulke incidenten in het team door. Voor een tuchtcollege verschijnen vind ik in deze toch echt 1 stap te ver. Hoe vaak bellen we geen HA en wordt je door de ass afgewimpeld. Het een heeft eigenlijk niets met het ander te maken maar heeft wel invloed. Wie geeft zoiets door aan het tuchtcollege?

 12. Ja dan denk ik, het was een logische zeer voor de handliggende conclusie van de verpleegkundige. Als ik dan al mijn symptomen(dik, rood opgezwollen, heet been) bekeek en wie hebben die diagnose ook niet gesteld
  De dienstdoende arts van het Rijstate, de dienstdoende huisarts, de fysiotherapeut (die nog een massage heeft uitgevoerd), ikzelf (dacht aan zweepslag, had ik eerder gehad met de zelfde symptomen,zelf had ik dus moeten weten wat het was gezien bovenstaande en het feit dat ik ook in de verpleging werk)
  Masale longembolie, niet gezien erkent door de verpleegkundige op de eerste hulp van het Radbout ziekenhuis en de arts op de eerste hulp van het Radbout ziekenhuis. Pas een dag later met bijna fatale gevolgen.
  Ik wens de verpleegkundige sterkte, zij zal deze vergissing niet meer maken.Vergeet niet dat ook verpleegkundigen niet foutloos kunnen werken, ze zijn perslot ook gewone mensen. Misschien moet ik achteraf nog de nodige waarschuwingen laten uitdelen?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.